Positiivisuuden sanansaattaja Juhani Töytäri harmistuu vain harvoin

Kolmisenkymmentä vuotta sitten Juhani Töytäri havahtui siihen tosiasiaan, että elämässä onnistuminen ja onnellisuus eivät ole kenestäkään muusta kuin itsestä kiinni. Siitä lähtien hän on levittänyt sanaa niille, jotka eivät asiaa ole vielä sisäistäneet.

Juhani Töytäri on pyörittänyt Positiivarit -nimistä yritystä vuodesta 1982. Yritys muistetaan ehkä parhaiten aforismipostikorteistaan, joiden parissa se aloitti. Tänään Positiivarit touhuavat postikorttien lisäksi muun muassa kirjojen kustantamisen ja kouluttamisen parissa. Kaikki sopii kuitenkin edelleen firman nimen alle; kaikki toiminta liittyy tavalla tai toisella positiivisuuteen.

− Niin kuin varmaan kaikki yrittäjät, minäkin lähdin yrittäjäksi alun perin rahan takia. Minulla oli niin paljon velkaa, että en olisi voinut saada mistään tarpeeksi palkkaa niiden maksamiseen, Töytäri kertaa yrityksen alkuaikoja.

Tänään raha ei kuitenkaan ole Töytärille se pääasia. Hän on palkkatöidensä ohessa jo kymmenen

vuoden ajan työskennellyt palkatta "Ajatusten aamiaisen" parissa. Ajatusten aamiainen on ilmainen palvelu, jonka tilaajaa odottaa joka aamu sähköpostilaatikossa potkua päivään antava ajatelma.

Apua armeijaveikoille

Töytäri kertoo aina ihmetelleensä, miksi suomalaisten ja varsinkin miesten on niin vaikea sanoa positiivisia ja kannustavia asioita ääneen. Yksi Positiivareiden perustamisideoista oli auttaa suomalaisia tässä ongelmassa. Hyvien asioiden ääneen sanominen tehtiin ihmisille helpoksi aforismikorttien avulla.

− Myin kortteja muun muassa sotkussa armeijapojille, joiden olisi pitänyt osata sanoa jotain kaunista kotiin odottamaan jääville tyttöystävilleen. Sanoin korteilla asiat heidän puolestaan. Heidän ei tarvinnut laittaa muuta kuin nimi alle, Töytäri selostaa.

"Elän ohjeitteni mukaan"

Töytärin puheesta kuultaa läpi sellainen elämänmyönteisyys ja positiivisuus, että sitä on melkein vaikea uskoa aidoksi. Eikö miestä muka koskaan ole vihainen tai ärsyyntynyt?

− Elän ohjeitteni mukaan, koska muu olisi tyhmää, mutta kyllä minua joskus harmittaa. Esimerkiksi törppöilijät liikenteessä, Töytäri myöntää.

Hän on kuitenkin soinut itsensä kanssa, että ei anna harmitusten aiheiden vaikuttaa itseensä, jos ei pysty asioita muuttamaan.

− Itsekkäät ihmiset ottavat päähän, mutta en anna heidän häiritä elämääni. Mitä hyötyä siitä olisi? Ei mitään.

Lue myös:

    Uusimmat