Podetko lentopelkoa? Näin voit päästä siitä eroon

Pelkäätkö astua lentokoneeseen – saati sitten matkustaa sillä yläilmoissa? Asiantuntijan mukaan 30 prosenttia ihmisistä kokee epämiellyttäviä tunteita lentäessään, eikä pieni osa ihmisistä lennä pelon takia lainkaan.

Finnairin koulutuspäällikkö Riikka Saarelan mukaan yleisimmät syyt lentopelkoon ovat tuntemattoman pelko ja kontrollin menettämisen pelko.

– Pelätään, kun ei ymmärretä miten tavaratalon kokoinen kone pysyy taivaalla, ja kun itse ei voida vaikuttaa siihen. Myös aikaisemmat traumaattiset kokemukset voivat olla syynä pelkoon – on ehkä koettu heittelevä lentosää tai salamanisku, joka ei edes ole vaarallista, ja se on pelästyttänyt.

Joskus lentopelon taustalla on myös ahtaan tai korkean paikan kammoa ja näihin liittyy usein muitakin fobioita. Saarela arvioi, että terroristien hyökkäykset ja muuten mediassa esillä olevat asiat ovat omiaan lisäämään pelon aiheita.

Hyvin vaikeasta lentopelosta kärsivät ihmiset pelkäävät myös paljon muutakin.

– Usein siellä on paniikkihäiriötaustaisia ihmisiä, ja lentopelko on vain osa sitä oireyhtymää.

Pelkoa voi myös tartuttaa.

– On ollut tapauksia, että äiti tai isä on pelännyt, ja hokee sitä perheelle. Tämä sitten tarttuu lapsiin, koska äitikin pelkää niin kauheasti, Saarela selventää.

Lentopelko on yleinen pelko

Saarela sanoo, että peräti 30 prosenttia lentävistä ihmisistä tuntee epämiellyttävää oloa lentäessään tai jopa pelkää sitä.

– Lentämisen pelko on aika yleinen pelko. Kahdeksan prosenttia ihmisistä pelkää niin, että kieltäytyy kokonaan lentämästä.

Vaikea lentopelko voi rajoittaa elämää vakavasti. Sille osalle, joka ei lennä ollenkaan, voi siis esimerkiksi työmatkustaminen on mahdottoman vaikeaa, eikä henkilö pysty tekemään työtä, missä pitäisi lentää.

– Pelko voi vaikuttaa myös perheen lomamatkoihin. Jotkut ovat sanoneet, että matka pitää valita niin, että perille pääsee bussilla tai junalla, että ei vain mene koneeseen kerta kaikkiaan.

– Niille, jotka joutuvat kuitenkin lentämään, on sitten ikävää pelätä koko ajan. Lennolla joudutaan hallitsemaan sitä pelkoaan, ehkä joko käyttämään rauhoittavia tai sitten alkoholia, Saarela kertoo.

Miten eroon lentopelosta?

Saarelan mukaan lentopelkoa voi hoitaa, ja keinoja on. Hän kehottaa hakemaan psykologilta apua omaan tilanteeseen, tai vaikkapa hakeutumaan lentopelkokurssille saamaan oikeaa tietoa.

– Psykologin avustuksella on hyvä hakea apua omaan ongelmaan, siihen, miksi juuri minä pelkään. On tärkeää selvittää omaa taustaa.

– Ja esimerkiksi Finnairin lentopelkokurssilla osanottajista jotkut eivät olleet lentäneet yli 30 vuoteen. Nyt kurssin käytyään he ovat sanoneet, että kurssi auttoi, ja vihdoin on päästy lentämään, eikä pelätty enää ollenkaan.

Saarela arvioi oikean tiedon merkityksen olevan lentopelon selättämisessä erityisen tärkeää.

– Ihmiset usein tenttaavat kurssilla miksi se kone pysyy ilmassa, ja mitä nämä koneen äänet ovat, tai kuinka lentokoneen henkilökunta on koulutettu. Oikea tieto luo turvallisuutta.

Rentoutumismenetelmätkin on havaittu toimiviksi. Lentopelkokursseilla harjoitellaan niitäkin: jotakuta voi auttaa kirja tai musiikki, tai jokin muu, millä saa ajatukset pelosta pois.

Myös lentäminen, eli ongelman kohtaaminen voi auttaa, muttei näin kuitenkaan ole aina.

– Aika kovaa pelkoa ihmisillä on, se ei ole mennyt pois vaikka on kuinka paljon joutunut matkustamaan. Ehkä pitääkin tutkia niitä lentopelon syitä, ja saada niihin apua, Saarela ehdottaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat