Pitkä liitto voi pelastaa hengen – näin siviilisääty vaikuttaa terveyteen

Pitkässä avioliitossa olevat pysyvät muita todennäköisemmin hengissä aivoverenkiertohäiriön jälkeen, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että sama ilmiö koskee sydänleikkauspotilaita.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa vakaassa avioliitossa olevien riski menehtyä verenkiertohäiriön jälkeen oli pienempi kuin eronneiden tai ikänsä naimattomana olleiden. Naimattomien riski menehtyä viisivuotisen seurannan aikana oli vähintään puolet suurempi ja eronneiden ja leskien noin neljänneksen suurempi, tulokset osoittivat.

Avioeroihin liittyvät riskit myös kasautuivat niin, että useita eroja läpikäyneiden kuolleisuus oli suurempaa kuin vain kerran eronneiden. Tämä havaittiin riippumatta nykyisestä siviilisäädystä.

Tulokset selittyvät pitkälti eroilla elintavoissa ja riskitekijöissä. Pitkässä parisuhteessa olevat elävät usein terveellisemmin kuin yksin elävät. He myös sairastavat harvemmin masennusta, ja heillä on todennäköisemmin vakaa sosiaalinen verkosto. On myös todennäköistä, että terveysseikat ja elintavat vaikuttavat siihen, ketkä ylipäätään päätyvät naimisiin.

Parisuhteen terveyshyödyt on havaittu monissa aiemmissakin tutkimuksissa. Vakituisessa parisuhteessa elävät miehet ja naiset muun muassa säästyvät sydänkohtauksilta huomattavasti todennäköisemmin kuin naimattomat ja yksin asuvat. Avioliitto on myös keskeinen miehen elämän pituutta ennustava seikka.

Tutkimus julkaistiin Journal of American Heart Association -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Haluttomuus harmina – kuinka säilyttää kipinä?Seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen antoi vinkkejä kipinän säilyttämiseen parisuhteessa.

Haluttomuus harmina - mistä löytää kipinä? 25:24

Lue myös:

    Uusimmat