Personal trainer vinkkaa: Tämä on kätevää hyötyliikuntaa

Liikunnanohjaaja ja lisensoitu FAF Personal Trainer Tiina Ranin neuvoo, kuinka arjen askareista saa liikuntahyödyn irti.

Älä ota kärryjä – kanna ostokset

– Kun käyt kaupassa, älä ota kärryjä. Ottaessasi kärryt tukeudut niihin, otat niistä tasapainotukea. Kanna mieluummin: ota pieni kori tai isompi vedettävä, liikunnanohjaaja Tiina Ranin neuvoo.

Pienikin kantaminen, vaikkapa kauppakassien autoon kantaminen vahvistaa varsinkin yläraajojen lihaksia, mutta myös keskivartalon tukilihaksia. 

– Naisilla varsinkin ranteet heikkenevät hyvin helposti, kun käsivarsien luustoa ei kuormiteta. Sitten kun kaadutaan, käsillä otetaan vastaan, ja ranteet murtuvat  helposti ja paraneminen kestää kauan.

Käytä portaita aina kun mahdollista

– Käytä portaita missä ikinä voit. Älä kulje rullahihnalla, älä seiso paikallaan, vaan käytä lihaksia.

Raninin mukaan seniorit usein haluavat asunnon yhdestä tasosta juuri portaiden välttämiseksi ja kulkemisen helpottamiseksi. Ajatus ”use it or loose it” toimii tässäkin. Nosta, kanna, nouse portaita, käytä lihasvoimaa ja pysyt kunnossa.

– Jos sinulla on kotona portaat, ota tavoitteeksi että kuljet ne joka päivä 10 kertaa edestakaisin.

Seiso, älä istu

– Seiso mahdollisimman paljon. Kun vaikka puhut puhelimessa, älä istu. Myös siivoaminen, pölyjen pyyhkiminen ja silittäminen ovat hyvää jumppaa.

– Kun istut, älä istu sohvalla syvälle ja röhnötä, vaan koeta sohvallakin istua ryhdikkäästi. Ajattele ryhtiä ja kehon kannatusta mahdollisimman monessa tilanteessa.

Kävele, jos mahdollista

– Mieti, onko kauppa sellaisen matkan päässä että voisit kävellä – onko aina pakko mennä autolla? Jos ei tarvitse ostaa ruokaa hirveästi kerralla, pistä reppu selkään ja kävele tai käy fillarilla. 

Älä päästä itseäsi liian helpolla

Raninin mielestä nyky-yhteiskunnassa ihmisten elämää helpotetaan liikaakin, elämä on passiivista eikä järin fyysistä. 

– Itse yritän ajatella toisin: jos edessä on rullaportaat, etsin aina ne oikeat portaat. On hyvä ajatella sitä miten pitäisi kehon aktiivisena.

– Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän toimintakykyisenä ja aktiivisena säilyminen vaativat meiltä. Joka päivä jotain – mutta sen ei tarvitse olla mitään dramaattista kahden tunnin hikoilua, vaan se voi olla jotain pientä. Tee niistä itsellesi tapoja. 

Lue myös:

    Uusimmat