Osaathan toimia hätätilanteessa? Tässä kolme yleistä virhettä

Hätätilanteessa suomalainen saattaa lähteä omin päin sairaalaan, tiuskia hätäkeskuspäivystäjälle tai kaihtaa tuntemattomaan koskemista.

– Kun on äkillinen sairauskohtaus, niin sairaalaan ei pidä lähteä omalla kyydillä, vaan pitää aina soittaa hätänumeroon 112 ja toimia hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden mukaisesti. Valitettavasti yhä edelleen näkee sydäninfarktipotilaita ja muita äkillisesti sairastuneita, jotka tulevat päivystykseen jopa itse autolla ajaen, Satakunnan sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen vastuualuejohtaja Eija Vaula sanoo.

Vaula toivoo avun hälyttäjille myös malttia puhelun aikana.

– Hätäkeskuspäivystäjä haluaisi aina puhua mieluiten potilaan kanssa, mutta jos se ei ole mahdollista, niin hän kysyy läheiseltä tietoja tilanteesta antaen samalla ensiapuohjeita. Läheisistään huolissaan olevat ihmiset pyrkivät silloin pikkaisen hermostumaan. Monesti he saattavat sanoa, että älä kysele enää mitään, vaan lähetä nyt äkkiä se ambulanssi.

– Yleensä päivystäjä kyllä hälyttää ambulanssin jo siinä puhelun aikana, vaikka hän kysyisi vielä lisätietoja. On tärkeää, että päivystäjä saa kaikki pyytämänsä tiedot. Silloin hän voi tehdä oikean riskiarvion ja päättää esimerkiksi, tarvitaanko potilaan luokse myös lääkäriyksikkö.

Ihmiset saisivat Vaulan mielestä puuttua myös tuntemattomien hätään reippaammin ja rohkeammin.

– Edelleen liian harvoin maallikot aloittavat elvytyksen, jos joku tuolla kadulla tuupertuu. Jos kanssakulkija menee yhtäkkiä tajuttomaksi, niin sitä täytyy pitää sydänpysähdyksenä niin kauan, kunnes toisin osoitetaan. Siinä jokainen minuutti tuhoaa aivokudosta. Jos ei tohdi aloittaa suusta suuhun -elvytystoimia, niin ihan pelkkä painelukin riittää, Vaula neuvoo.

Mitä ensiaputarvikkeita mökille ja matkalle?

Huomenta Suomessa selvitettiin kesällä 2015, mitä ensiaputarvikkeita reissussa on hyvä olla mukana.

Nämä ensiaputarvikkeet mökille ja matkalle mukaan 10:00

Lue myös:

    Uusimmat