Ongelmia näössä? Yleinen ilmiö voi selittää

Häiriöt näkökentässä voivat kieliä lasiaisen irtaumasta, joka on hyvin yleinen ilmiö viisikymppisillä ja sitä vanhemmilla ihmisillä. Vaikka suurin osa irtaumista on harmittomia, pidemmälle edetessä seurauksena saattaa olla pysyvä näön heikkeneminen.

Silmän takaosassa sijaitseva kudos, lasiainen, täyttää silmän tilavuudesta 80 prosenttia. Lasiainen on nuorella iällä kiinteää ja geelimäistä ”hyytelöä”, mutta alkaa 45–50 ikävuoden paikkeilla nesteytyä. Nesteytyminen johtaa siihen, että lasiainen irtoaa silmän pohjasta helpommin.

– Lasiaisen irtauma on hyvin yleinen ja sinänsä vaaraton ilmiö. Se tapahtuu yli 50 prosentilla 50–65-vuotiaista ja 65 prosentilla yli 65-vuotiaista, yleensä itsestään ilman mitään erityistä syytä. Siihen ei ole hoitoa eikä sille mahda mitään, ja suurin osa tapauksista on harmittomia, silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari sanoo.

Lasiaisen irtaumalle altistavat likinäköisyys, ikä, diabetes, tietyt silmätulehdukset sekä kaihileikkaus.

– Oireina ovat näkökenttään yhtäkkiä ilmestyvät samentumat, ”kärpäset”, hattarat tai rihmat.

Mikäli samentumat eivät haalene, vaan näkökenttään ilmestyy pysyvä varjostuma tai kuvan vääristyminen, jatkotutkimuksiin on mentävä kiireellisesti.

– Vaarallisempia merkkejä, joita lasiaisen irtaumaan voi liittyä, ovat myös mustat pisteet ja salamointi näkökentässä. Noin puolella lasiaisen irtauman kokeneista esiintyy salamointia. Koska se ja mustat pisteet voivat olla merkkejä lasiaisen irtauman aiheuttamasta verkkokalvon repeämästä, asia pitäisi tarkistaa silmälääkärin toimesta.

Jos repeämä havaitaan, se hoidetaan yleensä päivystysluontoisesti laserilla.

– Mikäli repeämää ei hoideta, se voi edetä verkkokalvon irtaumaksi. Joskus näin käy heti repeämän alussa. Verkkokalvon irtauma ilmenee näkökentässä näkyvänä varjona, näön heikkenemisenä tai kuvan vääristymisenä.

– Verkkokalvon irtauma on jo huomattavasti hankalampi asia kuin lasiaisen irtauma. Sen hoito vaatii silmäleikkauksen, joka on varsin iso toimenpide. Irtauman laadusta riippuen seurauksena voi myös olla pysyvä näön heikkeneminen, Kari sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Silmät on tärkeää suojata auringolta. Huomenta Suomessa lähdettiin aurinkolasiostoksille Viivi Avellanin kanssa huhtikuussa 2014. Katso videolta vinkkejä lasien valintaan.

Lue myös:

    Uusimmat