Nuorena syöpään sairastuneella myös suurempi sydänperäisen kuoleman vaara

Alle 20-vuotiaana syöpään sairastuneet voivat olla saamiensa hoitojen takia myöhemmin elämässään alttiita sydän- ja verisuonitaudeille. He myös menehtyvät sydänsairauksiin tavallista todennäköisemmin, tuore brittitutkimus vahvistaa.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat suurimpaan tähän mennessä tehtyyn nuorten syöpäpotilaiden sydänkuolleisuutta selvittäneeseen tutkimukseen.

Aineisto koostui yli 200 000 syöpään 15–39-vuotiaana sairastuneen, mutta siitä selvinneen terveystiedoista. Potilaat olivat sairastuneet vuosina 1971–2008, ja heitä seurattiin vuoteen 2014. Seurannan aikana runsaat 2 000 potilasta menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin.

Syöpään 15–19-vuotiaana sairastuneiden riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin oli seurannan aikana neljä kertaa suurempi kuin samanikäisten terveiden riski. Myös tätä vanhempana sairastuneiden kuolleisuus oli suurentunutta, mutta yhteys ei ollut yhtä selvä ja voimakas.

Eri syöpätyypeistä varsinkin Hodgkinin lymfoomaan tai akuuttiin myelooiseen leukemiaan sairastuneiden sydänperäinen kuolleisuus oli suurta.

Syöpäpotilaiden suurentunut sydänperäinen kuolleisuus selittyy sädehoidolla ja muilla syöpähoidoilla, jotka tiedetään haitallisiksi sydämelle ja verisuonistolle. Sädehoito ja säteily ovat iskeemisten sydänsairauksien riskitekijöitä, ja noin 75 prosenttia Hodgkinin ja non-Hodgkin-lymfoomiin tai rintasyöpään sairastuneiden sydänperäisistä kuolemista johtui iskeemisistä sydänsairauksista.

Lapsuudessa tai nuoruudessa syöpään sairastuneiden on tiedetty olevan alttiita sydän- ja verisuonitaudeille, mutta nyt julkaistut tulokset ovat siitä merkittävä lisätodiste. Tulosten perusteella lääkäreiden ja vanhempien olisi hyvä kiinnittää erityistä huomiota näiden lasten ja nuorten elintapoihin, jotta sydänriskejä saataisiin pienennettyä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Syöpälääkkeen koekaniini

Huomenta Suomessa haastateltiin joulukuussa 2015 Juho Juutilaista, joka sai levinneeseen syöpään sairastuttuaan mahdollisuuden osallistua lääketestiryhmään. Tulokset olivat häkellyttäviä.

Terve aamu: Syöpälääkkeen koekaniini Juho Juutilainen 14:37

Lue myös:

    Uusimmat