Nivelrikko vai nivelreuma? Lue lääkäri Jukka Pekka Kourin vastaukset

Fysiatrian ylilääkärille Jukka Pekka Kourille suorastaan sateli kysymyksiä nivelrikkokipuun ja sen hoitoon liittyen.

Kysymyksiä tuli niin paljon, ettei Jukka Pekka Kouri valitettavasti pysty vastaamaan niihin kaikkiin, mutta olemme koonneet tähän artikkeliin vastauksia yleisimmin esitettyihin kysymyksiin. Kouri ei voi ottaa vastauksissaan kantaa yksittäisen potilaan lääkitykseen ja hoitoihin, vaan niistä kannattaa keskustella suoraan oman hoitavan lääkärin kanssa.

Nivelrikosta ja sen kivusta yleisesti

Noin miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta. Nivelrikko, eli artroosi, on yksi maailman yleisimmistä nivelsairauksista, joka tulee iän myötä lähes kaikille. Nivelrikko syntyy nivelruston rappeutumisesta, joka saa luut hankaamaan toisiaan. Tämä puolestaan aiheuttaa kankeutta ja kipua sekä vaikeuttaa liikkumista.

Nivelrikolle ei ole olemassa yhtä tunnettua aiheuttavaa tekijää. Useimmiten nivelrikko liittyy vanhenemiseen, joskus taustalla voi myös olla jokin tietty syy, esimerkiksi ylipainosta tai urheilusta johtuva nivelten poikkeava kuormitus.

Kipu on useimmiten ensimmäinen nivelrikkoon liittyvä oire, ja se perustuu aina henkilön subjektiiviselle kokemukselle. Nivelrikkopotilaan peruslääke on parasetamoli, joskus tulehduskipulääkkeet voivat olla vielä tehokkaampia. Nivelrikkokipua voidaan myös helpottaa suoraan niveleen pistettävillä lääkkeillä, kuten kortisonilla ja hyaluronaatilla. Tarjolla on myös erilaisia kipusalvoja ja -voiteita. Kirurgiset toimenpiteet tulevat kyseeseen, jos potilas kärsii vakavista nivelvammoista tai hyvin kovasta kivusta.

Mitä eroa on nivelreumalla ja nivelrikolla?

Nivelreuma katsotaan tulehdukselliseksi nivelsairaudeksi, jossa nivel voi vaurioitua tulehdusreaktion takia. Uudet reumalääkkeet voivat estää nivelen tuhoutumista todella tehokkaasti. Nivelrikko on nivelkudoksen rappeumasairaus ja normaali ikääntymisen seuraus, jota ei voi parantaa. Valitettavasti iän myötä myös reumapotilaalle voi kehittyä nivelrikko.

Voiko nivelrikon etenemistä estää tai edes hidastaa?

Nivelrikko on ruston rappeumasairaus, jossa korjaavat prosessit eivät pärjää rustoa hajottaville tekijöille. Valitettavasti kyseessä on etenevä sairaus, jota kuitenkin voi hoitaa liikunnalla, painonpudottamisella ja terveellisellä elämällä. Myös lääkitys voi auttaa. Hyvä lihaskunto suojaa nivelrikon pahenemiselta, siksi liikunta on keskeinen hoitokeino. Tämä lisäksi myös venyttelystä on apua.

Onko avantouinnista haittaa nivelrikkopotilaalle?

Avantouinti on hyödyksi. Se nostaa endorfiinitasoa ja auttaa näin ollen myös nivelrikkokipuihin.

Miten nivelrikon vaikeusaste määritellään?

Luokittelu perustuu pitkälti röntgenkuvien mukaiseen luokitukseen. Toki myös oirekuva otetaan huomioon. Lepokipu liittyy nivelrikon vaikeusasteeseen, kun on vaikeampi tilanne, on myös lepokipua.

Hyaluronaattiliuoksesta ja glukosamiinista

Nivelen sisäisellä hyaluronaattiruiskeella on todettu tieteellisissä tutkimuksissa olevan tehoa nivelrikkkopotilaan oireisiin. Glukosamiinista hyötyy osa potilaista, mutta eivät kaikki.

Mitä ovat koksibiryhmään kuuluvat tulehduskipulääkkeet?

Koksibiryhmän lääkkeillä tarkoitetaan sellaisia tulehduskipulääkkeitä, jotka vaikutusmekanismistaan johtuen eivät ärsytä merkittävästi mahan suolikanavaa eivätkä aiheuta vatsahaavariskiä siinä määrin kuin ns. perinteiset tulehduskipulääkkeet. Teho on sama, mutta vatsahaavariski pieni.

Milloin kannattaa hakeutua tekonivelleikkaukseen?

Hankala lepokipu ja jatkuvasti toistuva rasituskipu ovat riittävä syy leikkaushoitoon. Leikkaavalla ortopedillä kannattaa käydä arviossa jo lievemmilläkin oireilla.

Proteesiratkaisuista

Proteesiratkaisut ovat polvessa ja lonkkanivelessä kehittyneet ja hyvin toimivat. Leikkaukset onnistuvat varsin hyvin, ja noin 90 prosentilla proteesi kestää seurannassa 10 vuoden ajan. Viime vuosien aikana leikkausjonot ovat lyhentyneet merkittävästi.

Valitettavasti nilkkanivelen proteesiratkaisut ovat vielä kehitysvaiheessa, ja tulokset eivät ole niin hyviä kuin muissa alaraajan nivelissä.

Kuinka usein voidaan suorittaa niin sanottu puhdistus nivelen ympärillä?

Nykytiedon mukaan potilas hyötyy vain harvoin polvien ns. puhdistusleikkauksesta. Leikkauksia tehdään nykyään tosi harvoin eikä niiden uusimista suositella. Sen sijaan polvinivelen proteesileikkauksista on nykyään varsin myönteiset kokemukset. Siihen mennään kun nivelrikon vaikeusaste niin vaatii.

Miten pikkunivelten kuten sormien ja varpaiden nivelrikkoa hoidetaan?

Pikkuniveliä ei leikata kuin poikkeustapauksissa. Tukevat kengät voivat olla avuksi, samoin tukipohjalliset. Jalkahoitaja voisi myös antaa hyviä vinkkejä asiaan. Sormia kannattaa jumpata esimerkiksi lasten kumipalloa puristelemalla. Jumppaa voi tehdä lämpimässä vedessä, jolloin lämpövaikutus voi olla avuksi.

Hoito on kivun hoitoa tulehduskipulääkkeillä ja -voiteilla sekä tarvittaessa fysioterapialla. Tulehduskipulääkettä voi hyvin käyttää kuureina esimerkiksi 7–10 päivän ajan. Kovaan kipuun on olemassa erilaisia tukiratkaisuja. Toimintaterapeutti voi valmistaa yksilöllisen sormea tukevan muovilastan.

Yleensä nivelrikkokipu sormissa kestää aina yhdessä kohteessa noin 6 kuukautta. Tämän jälkeen se usein vaihtaa seuraavaan kohteeseen. Kipuoireet rauhoittuvat yleensä vähitellen.

Kuuluuko nivelrikkoon sormien ja varpaiden kouristelu?

Sormien ja varpaiden kouristelu ei kuulu nivelrikon oireisiin. Kyseessä voi olla lihaskrampit, joiden hoitoon suositellaan runsasta veden nauttimista, magnesium-lisää ja venyttelyä.

Mitä apua on saatavissa kipeään vaivasenluuhun?

Jos vaivaisenluu on kookas, kannattaa käydä ortopedian erikoislääkärin juttusilla. Tukevat kengät voivat auttaa, mutta jos tilanne on jo vaikea, voi kirurginen toimenpide olla paras hoitokeino.

Onko nivelrikko parannettavissa?

Uusia lupaavia tekniikoita on kirurgiassa kehitteillä. Voi olla että lähitulevaisuudessa kykenemme hoitamaan rustovaurioita jo alkuvaiheessa paremmin – myös kirurgisesti.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat