Nestehukka voi johtaa jopa sydänkohtaukseen – estä, tunnista ja hoida

Kun ihmiselle tulee jano, nestehukka on jo päällä. Lievimmillään siitä voi seurata pientä päänsärkyä ja huonovointisuutta, pahimmillaan ennestään sairailla ihmisillä jopa sydänkohtauksia. Hellepäivänä kannattaa hakeutua varjoon, keventää rasitusta ja juoda tavallista enemmän vettä.

– Nestehukan oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja riippuvat hyvin paljon nestehukan asteesta, osastonylilääkäri Santeri Seppälä Mikkelin keskussairaalan päivystyspoliklinikalta sanoo.

Perusterve ihminen voi tuntea ensimmäisenä janoa, mikä kertoo elimistön kuivumisesta. Lisäksi voi tulla päänsärkyä ja huonovointisuutta. Vanhemmilla ihmisillä nestehukka voi aiheuttaa todella vakaviakin komplikaatioita.

– Jos taustalla on jonkinlaisia perussairauksia, kuten sydäntauteja tai vastaavaa, niin nestehukka voi ihan yhtä hyvin alkaa ilmentyä rintakipuna ja hengenahdistuksena. Nestehukkahan pahentaa taustalla olevia perussairauksia ja aiheuttaa elimistölle ylikuormitusta. Se saattaa johtaa jopa sydänkohtauksiin tai muihin vakaviin tiloihin.

– Perussairauksia sairastavan on kuumina kesäpäivinä äärimmäisen tärkeää huolehtia hyvästä nesteytyksestä, välttää suoraa auringonpaistetta ja keventää rasitusta.

Se, kuinka paljon helteellä pitää juoda vettä, riippuu ihmisen koosta ja yksilöllisestä nestetarpeesta.

– Mieti, paljonko normaalisti juot, ja jos on tosi kuuma, niin lisää siihen vähän. Ja muista ottaa nestepullo mukaan, kun lähdet liikkumaan kaupungille tai kävelemään tai pyöräilemään. Jos tulee janon tunne, niin siinä vaiheessa nestehukka on jo päässyt kehittymään ja tilannetta on hankalampi lähteä korjaamaan. Sellaista tilannetta ei saisi tulla, että janon tunne pääsee syntymään.

Liiallisesta nesteytyksestä voi tosin olla haittaakin.

– Ei kannata myöskään kymmeniä litroja ruveta juomaan. Terve käytännön järki mukana, niin hyvin menee.

Nauti vettä ja lepää varjossa

Helteisinä päivinä nestehukkapotilaita tulee sairaaloihin asti.

– Päivystyksessä näkee esimerkiksi sellaista, että on lähdetty tosi kuumana päivänä kaupungille eikä ole juotu neljään–viiteen tuntiin yhtään mitään. Tai on tehty äärimmäisiä urheilusuorituksia, juostu kymmenien kilometrien lenkkejä tai maratonia helteessä, Seppälä sanoo.

Jos taustalla on vakavia perussairauksia, potilas voidaan joutua ottamaan sairaalaosastolle.

– Nestehukkaan voi liittyä suolatasapainohäiriöitä, joita sitten hitaasti sairaalassa korjaillaan. Jos on kyse ihan reilusta lämpöhalvauksesta, niin se voi tarvita tehostetumpaakin sairaalahoitoa. Mutta ne ovat aika harvinaisia tapauksia Suomen lämpötiloissa.

– Kotona perusterveellä ihmisellä pieni janon tunne ja päänsärky voivat hyvinkin korjaantua sillä, että juo parisen litraa vettä illan aikana ja on viileässä varjossa. Seuraavana päivänä vointi voi olla jo ihan hyvä. Huonovointisuus on kuitenkin merkki siitä, että pitää rauhoittua, juoda hyvin ja hakeutua lepoon.

Alkoholia tulisi kuumina kesäpäivinä vältellä, sillä se kuivattaa kehoa entisestään.

– On paha kombinaatio, että kovassa kuumuudessa nautitaan pelkästään alkoholia eikä mitään muuta nestettä, Seppälä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat