Neljä ruokaa, jotka pitävät verensokerisi tasaisena

Verensokeri ja diabetes ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Vaikka diabetesta ei sairastaisikaan, kannattaa verensokeriin kiinnittää huomiota.

Iän karttuessa riski saada 2-tyypin diabetes kasvaa. Koska ikääntymiseen ei voi vaikuttaa, kannattaakin kiinnittää huomiota ruokavalioon ja näin ennaltaehkäistä diabeteksen syntymistä.

Verensokerin tarkkailu voi auttaa myös voimaan paremmin, koska näin keho saa tasaisesti energiaa.

– Ideaali tilanne on, jos verensokeritasossasi ei ole paljonkaan eroa ennen ruokailua ja sen jälkeen, lääketieteen tohtori Leann Olansky kertoo Huffingtonpostille.

Ruokavalio vaikuttaa vahvasti verensokeriin. Nämä ruoat voivat auttaa pitämään verensokerisi tasaisena:

1. Kuitupitoiset ruoat

Pitkälle jalostetut elintarvikkeet, kuten pikaruoka tai leivonnaiset kulkevat nopeasti ruoansulatusjärjestelmän läpi aiheuttaen nopean verensokerin nousemisen. Verensokeri laskee myös nopeasti tällaisten tuotteiden kohdalla.

Verensokerin tasaisena pitäminen on helpomppaa syömällä hitaasti sulavia ruokia, jotka tuovat energiaa pitkään. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi pavut ja palkokasvit, kokojyvätuotteet, pähkinät ja siemenet.

– Kuidut hidastavat ruoansulatusta, joten sokeri vapautuu hitaammin verenkiertoon, eikä tästä aiheudu suurta piikkiä verensokerille, kertoo ravitsemusterapeutti Alissa Rumsey.

2. Hapankirsikka

Suomessakin kasvavan hapankirsikan on todettu auttavan vanhemmilla ihmisillä uniongelmiin. Hapankirsikasta voi olla apua myös diabetekseen.

Michiganin yliopistossa vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa rotille, joilla oli korkea kolesteroli ja joille oli kehittymässä diabetes, annettiin hapankirsikkaa. Tutkimuksen mukaan marjaa syöneillä rotilla kokonaiskolesteroli oli laskenut, verensokeri alentunut, vähemmän rasvaa maksassa ja kohonnut kehon rasva- ja sokeritasoa sääntelevän molekyylin tuotanto.

3. Kaneli

Vuonna 2013 tehdyn yhdysvaltalaisen meta-analyysin mukaan päivittäinen kanelinkulutus voi laskea verensokeria ja kolesterolia tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

Kanelin pysyvää vaikutusta verensokeriin ei kuitenkaan vielä tarkasti tiedetä.

– Aihetta on tutkittava lisää. Kaneli ei ole ihmelääke, mutta sen ripotteleminen esimerkiksi kaurapuuron päälle ei ole haitaksikaan, Rumsey kertoo Huffingtonpostille.

4. Kasvikset

Kasvisten syöminen on yleensäkin suositeltavaa. Lehtivihreää sisältävät kasvikset ja tärkkelyspitoiset vihannekset ovat kuitenkin erityisen tärkeitä korkeasta verensokerista kärsiville.

– Kasvikset sisältävät paljon kuituja ja vähän hiilihydraatteja, joten ne ovat täydellistä ruokaa alentamaan verensokeria, Rumsey kertoo.

Olansky kertoo teoriasta, jota ei ole vielä todistettu:

Kun prosessoidut ruoat pilkkoutuvat ylemmässä suolistossa, raa’at ja kevyesti keitetyt vihannekset hajoavat usein alemmassa suolistossa. Siellä ne stimuloivat hormoneja, jotka auttavat aineenvaihduntaa, ja pitkällä aikavälillä vähentävät riskiä sairastua diabetekseen.

Kuinka korkea verensokeri vaikuttaa kehoon?

Satunnainen korkea verensokeri ei ole hengenvaarallista, mutta sen oireet voivat olla epämiellyttäviä ja muuttua vaarallisiksi, jos sinulla on muita terveysongelmia.

– Kun verensokerisi on liian korkealla, olosi saattaa tuntua hitaalta. Se voi aiheuttaa myös nestehukkaa ja vaikuttaa epäedullisesti verenpaineeseen. Virtsaamisen tarve voi myöskin lisääntyä, Olansky sanoo.

Jos verensokeri pysyy kroonisesti korkeana, insuliini-hormonit voivat lakata toimimasta normaalisti.

– Pitkäaikainen korkea verensokeri voi aiheuttaa insuliiniresistenssiä, eli elimistö ei pysty käyttämään insuliinia kunnolla. Ajan mittaan tämä voi aiheuttaa diabeteksen, Rumsey kertoo.

Verenluovutuksella voidaan pelastaa ihmishenkiä. Moni myös miettii, vaikuttaako luovuttaminen jollakin tapaa terveyteen. Katso, mitä lääkäri Johanna Castrén kertoo verenluovutuksen terveysvaikutuksista.

Voiko verenluovutuksella olla terveysvaikutuksia? Lääkäri murtaa myytit 0:55

Lue myös:

    Uusimmat