Nämä ruoka-aineet ehkäisevät ja pahentavat kihtiä

Reumatologi Markku Kauppi kertoo, miten kihtiä välttävän kannattaa syödä.

Kihti on miesten yleisin niveltulehdus. Mitä vanhempi ja ylipainoisempi henkilö on, sitä suuremmaksi riski sairastua kasvaa.

– Potilaita on eniten iäkkäässä väestössä. Se johtuu siitä, että he käyttävät eniten kihtiarvoa kohottavia lääkeaineita, kuten nesteenpoistolääkkeitä. Mutta kyllä nuorikin ihminen voi sairastua kihtiin juuri lääkityksen tai vaikka ylipainon takia, reumatologi Markku Kauppi kertoo.

Perinnöllisen alttiuden lisäksi elintavoilla on merkitystä.

– Pienet kalat ja kalan nahka, maksa, munuaiset ja äyriäiset nostavat kihtikohtauksen riskiä. Myös alkoholi on haitallista. Rapujuhlien jälkeen saadaankin paljon kihtikohtauksia, sillä ihmiset ovat nauttineet yhtä aikaa rapuja ja alkoholia.

Jos kihtiä haluaa ehkäistä, kannattaa käyttää C-vitamiinia.

– Se edesauttaa uraattisuolan poistumista virtsan mukana. C-vitamiinia saa joko tabletteina tai esimerkiksi appelsiineista ja tyrnimarjoista.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat