Nämä asiat huonontavat kuuloa

Kuuloliiton ylilääkäri kertoo, mistä huonokuuloisuus aiheutuu.

Suurin syy huonoon kuuloon on yleensä ikä.

– 55-vuotiaista 15 prosentilla on kuulo-ongelmia. 65-vuotiaista kuntoutusta tarvitsisi 30 prosenttia ja yli 75-vuotiaista kaksi kolmasosaa, Kuuloliiton ylilääkäri Mari Havia sanoo.

Ikähuonokuuloisuuden osasyynä on perinnöllisyys. Myös muissa kuulonlaskuissa voi olla taustalla geneettisiä tekijöitä.

– Yksi tuhannesta lapsesta syntyy huonokuuloisena. Perinnöllinen puoli ei kuitenkaan ole kaikin puolin selvä. Tiedetään, että on kuurousgeenejä, jotka aiheuttavat kuulonlaskua. Osa geeneistä toimii yhdessä ympäristötekijöiden kanssa ja ilmenee eri ihmisillä eri vaiheissa elämää.

Edelleen riskiammatteja

Meluvamma oli yksi keskeisimpiä kuuloaleneman aiheuttajia ennen kuin kuulosuojaimet tulivat käyttöön 1980-luvulla.

– Työperäiset meluvammat ovat kovasti vähentyneet. On kuitenkin monia ihmisiä, jotka altistuivat melulle jo ennen suojauksen kehittymistä ja kuulevat nyt yhä huonommin ikääntymisenkin takia. Meluvamma ja ikäkuulo vaikuttavat molemmat samaan puhekuulon alueeseen korkeilla taajuuksilla, Havia sanoo.

Eikä työperäisestäkään melusta ole täysin päästy eroon.

– Rakennukset, pelti- ja metallityöt ja tehdashallit ovat riskiympäristöjä. Jos kovia ääniä syntyy vain satunnaisesti, moni ei laita siksi aikaa kuulosuojaimia – ajatellaan, että sehän on niin lyhyt aika, vaikka oikeasti kaikkien noiden kertojen vaikutukset kumuloituvat, Havia sanoo.

Nykyään vapaa-ajan melu aiheuttaa yhä enemmän ongelmia.

– Moni altistuu kovaääniselle musiikille. Jos äänen taso ylittää 85 desibeliä kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa eikä puhetta kuule lähietäisyydellä melun alta, tulee monille vuosien myötä ongelmia.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat