Näin vuodenajat vaikuttavat nukkumiseen

Kesä on aluillaan ja elämme pohjolassa vuoden valoisinta aikaa. Onko tällä vaikutusta unensaantiin? Asiantuntija vastaa.

Alkukesän korvalla valon määrä kasvaa: kirkkaisiin päiviin herätään aamuisin yhä aikaisemmin ja iltaisin aurinko laskee vain myöhemmin. Uneen erikoistuneen tutkimusprofessori ja psykologi Mikael Sallisen mukaan valon määrän lisääntyminen voi vaikuttaa joillakin ihmisillä unensaantiin paljonkin.

– Syynä on aivoissa melatoniinia erittävän käpyrauhasen toiminta. Melatoniini on aine, joka viestittää biologiselle kellolle aivoissamme, että nyt on yö ja on aika mennä nukkumaan. Sitä alkaa erittyä vain pimeässä, ja jos ihminen on herkkä valoisuudelle, saattaa se johtaa siihen, että unen saaminen ei onnistu, Sallinen selventää.

Sallinen kertoo melatoniinia käytettävän myös lääkkeenä aikaerorasituksen, eli jet lagin hoidossa.

Valoisuuden tuomaa pirteyttä voi hoitaa Sallisen mukaan yksinkertaisella keinolla, kotikonstein:

– Jos huomaa, että valo tuottaa ongelmia ja sen vaikutuksesta kärsii, on hyvä käyttää vaikka pimennettyjä yöverhoja. Pimennysverhon voi laittaa johonkin aikaan illasta ikkunan eteen, jolloin ei enää altistu auringonvalolle.

Valoisuuttakin pahempi on kuitenkin pimeä vuodenaika: silloin jotkut voivat saada valon puutteesta voimakkaitakin mielialaoireita.

– Silloin olisi hyvä altistua aamuisin kirkkaille valoille, joko luonnonvalolle tai kirkasvalolampuille. Näin uni saadaan rytmitettyä kohdalleen ja voidaan paremmin, Sallinen neuvoo.

– Valo-pimeärytmi on kaikkein tärkein ulkoinen ihmisen uni-valverytmiä tahdittava tekijä, ja kun tämä rytmi häiriintyy, ihminen voi huonosti.

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi / Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat