Näin tunnistat burnoutin - ja ennaltaehkäiset sen

Oletko huomannut kyynistyneesi työpaikallasi? Teetkö työsi välinpitämättömästi? Etkö pääse väsymyksestä eroon vapaa-ajallasikaan? Burnout eli työuupumus on salakavala, sillä se valloittaa ihmisen hitaasti. Siksi sen oireisiin kannattaa puuttua nopeasti.

− Työuupumiseen kuuluva kyynistyminen ilmenee asenteiden koventumisena. Työhön sitoutuminen heikkenee. Työtä aletaan tehdä välinpitämättömästi, psykiatrian erikoislääkäri Aki Rovasalo kirjoittaa Lääkärikirja Duodecim -nimisessä netin tietokannassa.

Hänen kirjoituksensa mukaan burnoutista kärsivä ihminen alkaa eristäytyä työyhteisöstään. Samalla hän saattaa tuntea jopa häpeää työtehtäviään kohtaan, ja työasiat painavat vapaa-ajallakin.

Rovasalo muistuttaa kirjoituksessaan, että jos työuupumus alkaa tuntua, kannattaa mennä lääkärin pakeille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

− Jos ihminen pohtii vakavissaan, onko hän työkykyinen vai ei, asia kuuluu yleensä myös lääkärille.

− Jos unirytmi on häiriintynyt viikosta toiseen tai ruumiillisen väsymyksen tunne on jatkuvaa, tutkimuksen ja hoidon tarvetta kannattaa selvitellä lääkärin kanssa, Rovasalo kirjoittaa.

Näin burnout etenee

Ennen kuin ihminen ajautuu työuupumukseen, on hänellä hyvä itseluottamus, kirjoittaa puolestaan toimittaja Sinikka Luhtasaari Lääkärikirja Duodecimissä. Burnout etenee vaiheittaan, ja Luhtasaari on kirjannut artikkeliinsa työuupumuksen eri vaiheita.

Luhtasaaren mukaan työuupumuksen alla ihminen saattaa tuntea pientä väsymystä, mutta pitää sitä normaalina asiana.

Sen jälkeen asiat alkavatkin mennä pieleen. Työuupumuksen kasvaessa nimittäin itseluottamuskin alkaa rapista. Työntekijä alkaa epäillä omia taitojaan.

− Hän on usein tyytymätön, ja työt tuntuvat rutiinimaisilta. Uupumus lisääntyy, ja ihminen alkaa epäillä itseään ja tuntemuksiaan. Alakulo täyttää mielen. Ihminen epäilee vakavasti työnsä perusteita, mutta hän kieltää vielä omat tunteensa, Luhtasaari kirjoittaa.

Seuraavassa vaiheessa työntekijän itsetunto luhistuu edelleen. Ihmisen psyyke pistää ajattelemaan, ettei hän ole tarpeeksi hyvä töihin, koska ei jaksa keskittyä niihin.

− Hän on jatkuvasti väsynyt, ja työmotivaatio on laskenut selvästi. Ihminen tunnistaa itsekin, että hänellä on paha olla, Luhtasaari kuvailee artikkelissaan.

Jatkuvan väsymyksen jälkeen siirrytään vaiheeseen, jossa ihminen alkaa luovuttaa.

− Hän ikään kuin liukuu hällä väliä -asenteen suojiin. Depressiivisyys on jo tosiasia. Hän ehkä hakee lohtua alkoholista, välttelee ihmissuhteita, työ tuntuu turhalta ja koko elämäntilanne on hänestä ylivoimainen, Luhtasaari luettelee burnoutin piirteitä.

Lue myös:

    Uusimmat