Näin saat verenpaineesi laskemaan

Korkean tai kohonneen verenpaineen syyt löytyvät usein elämäntavoista tai perintötekijöistä, mutta verenpaine voi nousta myös iän myötä. Kuopion yliopistollisen sairaalan dosentti Seppo Lehto muistuttaa, että jokaisen työikäisen tulisi tietää oma verenpaineensa.

Omaan verenpaineeseensa voi vaikuttaa arjen valinnoilla. Reilusti suolatun margariinin ja leivän sijaan tulisi käyttää vähäsuolaisempia versioita, ja ruoanlaitossa suolasirottimen käyttöä pitäisi hillitä. Liiallisen suolankäytön lisäksi ylipaino, runsas alkoholinkäyttö sekä vähäinen fyysinen aktiivisuus kohottavat verenpainetta.

– Paras olisi, jos liikkuisi päivittäin. Hyötyliikunta on hyvä liikunnan muoto. Viikossa liikuntaa pitäisi saada vähintään kolme kertaa niin, että pieni hiki tulisi pintaan, Seppo Lehto neuvoo.

Viikoittainen urakka voi tulla täyteen huomaamatta, jos hyödyntää esimerkiksi työmatkoja liikkumiseen. Kävely ja pyöräily ovat Lehdon mukaan oikein hyviä liikuntamuotoja.

Mikäli verenpaineen kohoaminen johtuu perintötekijöistä, perusasioiden tulisi olla kunnossa. Normaalin painon ja terveellisen ruokavalion noudattamisen lisäksi tulisi välttää vaaratekijöitä.

– Silloin ei pitäisi esimerkiksi tupakoida, Lehto neuvoo.

Oireeton, muttei vaaraton

Mistä sitten tietää, että oma verenpaine on kohonnut? Lehdon mukaan kohonneen verenpaineen oireet ovat vähäisiä. Oireiden vähäisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että verenpaineen kohoaminen olisi vaaratonta – päinvastoin.

– Kohonnut verenpaine kuormittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, etenkin sydäntä. Korkean verenpaineen myötä riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvaa. Myös aivohalvauksen, sydäninfarktin ja sydämen vajaatoiminnan riski on suurempi.

Lisäksi kohonneen verenpaineen on todettu olevan vaaraksi munuaisille ja myös muistihäiriöiden kehittymisestä on viitteitä.

Mittaus vähintään kerran vuodessa

Vaikka tietoisuus kohonneen verenpaineen vaaroista on lisääntynyt, silti liian harva tietää oman verenpaineensa. Lehdon mukaan jokaisen työikäisen tulisi tietää omat lukemansa, mutta niin ei tutkimusten mukaan valitettavasti ole.

– 35–64-vuotiaden miesten kertamittamittauksessa noin puolella oli koholla oleva verenpaine. Vain puolet heistä oli tietoisia siitä, että heidän verenpaineensa oli koholla.

Lehdon mukaan verenpaineen mittauttaminen onnistuu parhaiten työterveystarkastuksen yhteydessä. Mikäli ei ole työelämässä, verenpaine olisi hyvä mittauttaa suunnilleen kerran vuodessa, jos on muutoin terve.

Lue myös:

    Uusimmat