Näin saat tietää veriryhmäsi – yksi hätäveri käy kuitenkin kaikille

Etkö tiedä omaa veriryhmääsi? Ei syytä huoleen. Kiireellisissä hätätapauksissakin on yksi veriryhmä, jota kaikille verenluovutusta tarvitseville pystytään antamaan.

– Kenelläkään ei ole mitään velvoitetta tietää omaa veriryhmäänsä tai kantaa siitä jotakin dokumenttia mukanaan, lääkäri Johanna Castrén Veripalvelusta kertoo.

Omaa veriryhmää ei myöskään löydy mistään rekistereistä, ellei sitä ole joskus jostakin erityisestä syystä tarvinnut selvittää.

– Jos esimerkiksi tarjoutuu verenluovuttajaksi, veriryhmä määritetään aina.

– Peruskoulun yhdeksännellä luokalla on myös perinteisesti kuulunut tehtäviin selvittää veriryhmä. Siinä käytettävä metodi on ihan hyvä, ja pääsääntöisesti tulokset menevät oikein.

Jos oman veriryhmänsä haluaa tietää muuten vain mielenkiinnosta, siitä joutuu maksamaan.

– Julkisessa terveydenhuollossa tehdään vain testejä, joilla on merkitys eli joita tarvitaan johonkin. Yksityisellä puolella veriryhmä voidaan määrittää, jos siitä on valmis maksamaan.

– Tilanteissa, joissa tietoa veriryhmästä tarvitaan – esimerkiksi verensiirroissa –, terveydenhuolto pystyy selvittämään sen varsin nopeasti. Jos on aivan hätätilanne ja kiire, silloin annetaan niin sanottua hätäverta eli O–-ryhmän punasoluja. Tätä valmistetta voidaan antaa kaikille veriryhmille, koska se on turvallisin ja sopivin vaihtoehto vasta-ainemuodostuksen kannalta.

Jos potilas saisi verensiirrossa epäsopivan veriryhmän verta, huonoimmassa tapauksessa potilaan tai valmisteen punasoluvasta-aineet aiheuttavat punasolujen hajoamista.

– Se on varsin vaarallinen, jopa hengenvaarallinen tilanne, Castrén sanoo.

Mitä geenit kertovat meistä?

Huomenta Suomessa paneuduttiin geeneihin ja suomalaisten geenivirheisiin kesäkuussa 2015. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat