Näin pienennät syöpäriskiäsi – asiantuntija neuvoo

Miten pitäisi elää, että minimoisi riskinsä sairastua syöpään? Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto kertoo esimerkiksi ruoan, liikunnan, alkoholin, tupakoinnin, auringon, seksuaalikäyttäytymisen ja kemikaalien vaikutuksesta.

Ruokavalio

Ravinnolla on suuri merkitys syövän synnyssä. Ruokavaliolla voidaan paitsi ehkäistä syöpiä, myös altistaa niille. Käytännössä ravinnolla on jonkinlainen vaikutus lähes kaikkiin syöpiin.

Syöpää ehkäistään oikeastaan ihan samanlaisella ruokavaliolla kuin sydän- ja verisuonitauteja ja tyypin 2 diabetestakin. Keskeistä on kasvisten määrä: kasviksia pitäisi syödä mielellään puoli kiloa tai kuusi oman kouran kokoista annosta päivässä, mielellään eri väreissä.

Kannattaa omaksua lautasmalli, suosia kokojyväviljatuotteita ja välttää turhia rasvoja ja sokereita. Suomessa punaista lihaa ei suositella syötäväksi yli 500 grammaa viikossa. Joissakin maissa suositukset ovat tätäkin alhaisempia. Punainen liha ei myöskään mielellään saisi olla prosessoitua. Kannattaa suosia vaaleaa lihaa ja kalaa.

Ruoanvalmistustekniikalla on väliä. Kaikenlainen käristäminen, grillaaminen ja savustaminen tuo lihavalmisteiden pintaan syöpää aiheuttavia aineita, karsinogeenejä. Kannattaa suosia kevyempiä ruoanvalmistusmenetelmiä paistinpannulla paistamisen tai grillaamisen sijaan. Ruokaa valmistaessa tulee myös karsia liika suola, sillä se vaikuttaa etenkin vatsan alueen syöpiin.

Vitamiinit ja hivenaineet on suositeltavaa saada mahdollisimman pitkälle ravinnosta eikä purkista. Syövän ehkäisyn kannalta ei suositella syötäväksi mitään erityisiä ravintolisiä.

Kaiken kaikkiaan ruoasta tulevat turhat kalorit vaikeuttavat painonhallintaa ja saattavat johtaa ylipainoon, jolla taas on selkeä yhteys syöpään.

Vaikuttaako psyykkinen hyvinvointi?

Stressin yhteyttä syöpäriskiin on tutkittu melko paljon, mutta suoraa yhteyttä osoittavia tutkimustuloksia ei ole olemassa. Sinällään sen toki voisi kuvitella monimutkaiseksi prosessiksi: stressi lisää tutkitusti ahdistusta ja unettomuutta, jotka taas lisäävät ylipainoa, jonka yhteys syöpäriskiin taas tunnetaan. Silti mielen hyvinvoinnin ja syöpäriskin yhteydestä ei ole olemassa sellaista tutkimustietoa, että siitä voitaisiin sanoa juuri mitään.

Liikunta

Liikunta on ruokavalion ohella toinen hyvin keskeinen asia syövän ehkäisyssä. Syöpäjärjestöt suosittelevat sisällyttämään päivään reipasta liikuntaa vähintään puoli tuntia, mutta mieluummin tunnin – vähintään viitenä päivänä viikossa. Tunnista on jo selvästi enemmän hyötyä kuin puolesta tunnista.

Liikuntaa voi sisällyttää omaan arkeen esimerkiksi välttämällä hissin ja auton käyttöä, pyöräilemällä työmatkoja, nousemalla portaita ja lähtemällä reippaalle kävelylle. Sen ei tarvitse olla sellaista, että lähtee varta vasten kuntosalille tai jumppaan tai juoksemaan. Silti välillä olisi hyvä vähän hengästyä ja saada hikeä pintaan. Keho tarvitsee myös rasittavaa liikuntaa.

Suositellun liikuntamäärän ei myöskään tarvitse olla yhtäjaksoista sillä tavalla, että ”nyt panen kellon käymään ja lähden”. Se voi hyvin koostua pienemmistäkin hetkistä päivän aikana. Päivässä on kuitenkin pääsääntöisesti 16 tuntia valveillaoloaikaa – kyllä siihen pystyy sisällyttämään puoli tuntia tai tunnin reipasta liikkumista. Ihmiset turhaan vieroksuvat tällaisia aikamääreitä ja valittavat kiireitään.

Niin ikään istumisen vähentäminen on noussut syövän ehkäisyn suhteen aika tärkeään asemaan. Edes liikunnan harrastaminen ei suojaa terveyshaitoilta, jos muuten arjessa elää passiivisesti paikallaan. Jos työpaikalla on käytettävissä sähköpöytä, sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Muutenkin päivän aikana on hyvä tehdä pieniä lenkkejä vaikka ympäri konttoria, jotta ihan staattinen istuminen jäisi mahdollisimman vähäiseksi. Sama pätee kotona.

Paino

Ylipaino lisää suuresti monien syöpien riskiä. Erityisesti vyötärön ympärille kertyvä rasva on vaarallista, sillä se kertyy samalla sisäelimiin ja johtaa elimistön tulehdustilaan. Naisen vyötärönympärys ei saisi ylittää 80 senttimetriä eikä miehen 94 senttimetriä. Painoindeksin taas tulisi pysyä alle 25:n eli normaalipainon alueella.

Painonhallinta ei onnistu pelkällä ravinnolla tai pelkällä liikunnalla, vaan siinä tarvitaan molempia.

Alkoholi

Jo pienillä alkoholimäärillä on todettu syöpäriskiä lisäävä vaikutus, varsinkin rintasyövän osalta. Alkoholi aiheuttaa myös ainakin suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpää, maksasyöpää sekä suolistosyöpää. Kaikkiaan alkoholi johtaa vuosittain noin 1 200 syöpään. Turvallista alkoholin annosrajaa ei syövän suhteen ole olemassa.

Tupakointi

Tupakointi on yhteydessä yli kymmeneen syöpään. Keuhkosyövän lisäksi listalle kuuluvat virtsarakon syöpä, kurkunpään syöpä, suun ja huulien alueen syöpä, ruokatorven syöpä, haimasyöpä, mahasyöpä, maksasyöpä, kohdunkaulan syöpä, rintasyöpä, munuaissyöpä, paksusuolen syöpä ja akuutti myelooinen leukemia.

Tupakan lisäksi pitäisi tosin puhua laajemminkin nikotiinituotteista eli nuuskasta, sähkösavukkeista ja erilaisista vesipiipuista. Niistä saatavat myrkyt ja nikotiini lisäävät syövän riskiä yhtä lailla.

Tupakkaa ei missään tapauksessa kannata vaihtaa sähkösavukkeeseen, sillä sähkösavukkeidenkin tiedetään vahingoittavan elimistöä monin tavoin. Vielä ei voida varmasti sanoa, mitä kaikkia syöpiä ne aiheuttavat, koska ne eivät ole olleet markkinoilla montaa vuotta. Seuraukset tulevat näkyviin pitkällä aikavälillä.

Syövän riskiin vaikuttaa se, kuinka paljon ja kauan tupakoi. Tupakointi jättää jälkensä elimistöön, mutta lopettaminen kannattaa aina ja pienentää syövän riskiä. Mitä aikaisemmin lopettaa, sen parempi.

Terveellinen seksuaalikäyttäytyminen

Kondomi suojaa epätoivottujen raskauksien ja sukupuolitautien lisäksi tehokkaasti HPV-viruksilta, jotka ovat yhteydessä kohdunkaulan syöpään. HPV-virus tarttuu myös suuseksissä ja lisää siten riskiä sairastua nielun alueen syöpiin, joten suuseksissä kannattaa yhtä lailla käyttää kondomia tai tarkoitusta varten kehitettyjä suuseksisuojia.

Auringolle altistuminen

Jopa 95 prosenttia ihosyövän vaarallisimmasta muodosta, melanoomasta, olisi ehkäistävissä suojautumalla auringolta. Parhaiten suojaudutaan välttämällä UV-säteilyä: pysyttelemällä sisätiloissa päivän kuumimpaan aikaan kello 11–15 välillä, hakeutumalla varjoon ja pukeutumalla muutkin kuin kriittiset rajat peittäviin vaatteisiin. Lierihattu suojaa tehokkaasti myös niskaa ja kasvoja. Lisäksi kannattaa käyttää aurinkolaseja.

Turvallista oleskeluaikaa auringossa voi lisätä jonkin verran käyttämällä aurinkorasvoja. Suojakertoimen on syytä olla mieluummin liian korkea kuin matala: vähintään 30, mutta kuumina aikoina, etelän matkoilla ja lapsilla mielellään 50.

Kemikaalit

Viime vuosina on saatu merkittävää tutkimusaineistoa, joka osoittaa, että hiusten värjäämisellä on yhteys syöpään. En yleistäisi kaikkia kemikaaleja tai kosmetiikkaa syöpävaaralliseksi, mutta luultavasti osa sisältää jonkin verran vaarallisia aineita.

Syöpään voi sairastua, vaikka tekisi kaiken ”oikein”

Noin 40 prosenttia syövistä selittyy elintavoilla ja 5–10 prosenttia perinnöllisellä alttiudella. Hyvin paljon jää siis tapauksia, joissa syytä syöpään sairastumiseen ei yksinkertaisesti tiedetä. Terveelliset elämäntavat totta kai auttavat vähentämään syöpää, mutta syövän kehittyminen on hyvin monimutkainen prosessi.

Jos jollakin on useita riskitekijöitä – polttaa tupakkaa, juo alkoholia, syö epäterveellisesti eikä liiku –, niin totta kai niiden huonot vaikutukset kasautuvat. Silti myös täysin terveellisesti ja ”mallikelpoisesti” elävät ihmiset voivat sairastua syöpään.

On olemassa myös työpaikkoja, joissa altistutaan syöpävaarallisille kemikaaleille. Ennen vanhaan sellaisia olivat esimerkiksi autokorjaamot ja rakennustyömaat. Nykyään ollaan onneksi asbestin suhteen varovaisia, mutta edelleen osa ihmisistä altistuu töissä auringonsäteilylle, bentseenille, puupölylle ja radonille.

Radon on kaasu, jota esiintyy luonnossa ja tulee sieltä asuntojen sisäilmaan. Sillä on merkittävä vaikutus keuhkosyöpään. Koska radon on hajuton ja mauton, sitä ei pysty itse havaitsemaan. Kotona kannattaa teettää radonmittaus varsinkin, jos asuu kallioperäisessä maastossa. Joihinkin uusiin taloihin rakennetaan myös radonpumppuja.

Hormonaaliset tekijät

Imetyksen on todettu pienentävän jonkin verran imettävän äidin rintasyöpäriskiä ja munasarjasyövän riskiä. Mitä pidempään nainen jatkaa imetystä, sitä paremman suojan imettäminen tarjoaa.

Synnyttäminen pienentää naisten riskiä sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Mitä nuorempana nainen saa lapsia, sitä paremman suojan synnyttäminen tarjoaa. Myös useampi lasten määrä suojaa paremmin rintasyövältä.

Vaihdevuosioireiden hoitoon käytettävä hormonikorvaushoito suurentaa naisen vaaraa sairastua rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Sairastumisen riski on suuri etenkin niillä, jotka ovat saaneet hormonihoitoa yli viisi vuotta.

Syöpälääkkeen koekaniini

Huomenta Suomessa haastateltiin joulukuussa 2015 Juho Juutilaista, joka sai levinneeseen syöpään sairastuttuaan mahdollisuuden osallistua lääketestiryhmään. Tulokset olivat häkellyttäviä.

Terve aamu: Syöpälääkkeen koekaniini Juho Juutilainen 14:37

Lue myös:

    Uusimmat