Näin kommunikoit muistisairaan kanssa – yhdeksän vinkkiä

Muistisairaan kanssa keskustelu voi olla haastavaa, kun hän ei aina muista mistä ollaan juuri puhuttu. Tututkin sanat saattavat unohtua, ja puhuminen on vaikeaa.

Vaikka muistisairaus vaikeuttaa kommunikointia, tarve vuorovaikutukseen ei katoa mihinkään.

Tilanne voi olla hämmentävä sekä muistisairaalle itselleen että hänen keskustelukumppaneilleen. Papunetin kokoamista ohjeista löytyy vinkkejä onnistuneisiin kohtaamisiin.

1. Ole oma itsesi

Vuorovaikutus ei ole suorittamista. Älä ota roolia, vaan ole oma itsesi. Luottamuksellinen, välitön ilmapiiri edistää onnistunutta kohtaamista.

2. Ole kiireetön ja aidosti läsnä

Viestitä olemuksellasi kiireettömyyttä. Ole tilanteessa läsnä, ja kiinnitä huomiosi vain häneen. Asetu samalle tasolle hänen kanssaan, katso silmiin ja kumarru tarvittaessa hänen puoleensa. Puhuttele häntä nimeltä ja suuntaa puheesi suoraan hänelle. Myös kosketus auttaa häntä keskittymään tilanteeseen.

3. Ole myönteinen

Hymyile ja viestitä sanoillasi, olemuksellasi ja äänensävylläsi positiivisuutta ja toivoa. Tue turvallisuuden ja onnistumisen tunteita, iloitkaa yhteisistä onnistumisista.

4. Ole tilanneherkkä ja joustava

Kommunikaatio on muutakin kuin sanoja. Lue hänen ilmeitään ja sanattomia viestejä, tunnustele ilmapiiriä. Ole kärsivällinen, mutta valmis myös yllättäviin tilanteisiin.

5. Odota ja anna aikaa

Anna hänelle aikaa reagoida ja vastata rauhassa. Älä keskeytä, arvaile tai korjaa hänen ilmauksiaan, vaan odota rauhassa, että hän saa ilmaistua asiansa.

6. Yritä ymmärtää hänen näkökulmaansa

Pyri ymmärtämään hänen kokemuksiaan ja tunnetilojaan, ole empaattinen. Jos et tunne häntä riittävästi, tutustu hänen elämänhistoriaansa. Kohtaamiset sujuvat helpommin, kun tunnet hänet ihmisenä.

7. Mukauta oma ilmaisusi hänen tarpeidensa mukaan

Huomioi hänen kykynsä ymmärtää puhetta ja muuta viestintää, ja käyttäydy sen mukaan. Mikäli hänen kuulonsa ei ole heikentynyt, lujaa puhumisesta ei ole hyötyä. Käytä normaalia puheääntä ja puhu rauhallisesti.

Vältä monimutkaisia lauseita, puhu vain yhdestä asiasta kerrallaan ja odota hänen reaktiotaan. Pidä puheesi yksinkertaisena ja vältä kieltolauseita. Jos kysyt jotakin, suosi kysymyksiä, joihin voi vastata kyllä, ei tai en tiedä. Kysy vain yhtä asiaa kerrallaan.

Käytä tuttuja, konkreettisia arkipäivän sanoja. Puhu ihmisistä ja asioista niiden nimillä sen sijaan, että sanoisit tuo, hän tai silloin.

Käytä apuna elekieltä, osoittamista ja kuvia. Voit myös piirtää tai esittää, mitä tarkoitat. Jos keskustelukumppanisi unohtaa, mistä olitte puhumassa, muistuta häntä.

8. Tarkkaile, miten hän ymmärtää ja haluaako hän jatkaa vuorovaikutusta

Jos sinusta tuntuu, että hän ei ymmärtänyt mitä sanoit, toista asia. Voit myös kokeilla ilmaista asian eri tavalla. Jos hän ei ole vastaanottavainen eikä halua jatkaa, palaa asiaan myöhemmin.

9. Nauti yhdessäolosta!

Lähde: Papunet

Lue myös:

    Uusimmat