Näin kihtiä hoidetaan

Kivuliasta kihtikohtausta hoidetaan kortisonilla. Taudin pahenemisen estämiseksi pitkäaikaislääkitys on usein tarpeen.

Kihtikohtauksen ensiavuksi käytetään usein kipulääkkeitä, kortisonia ja kylmää jääpakkausta.

– Jos kohtaus ei ole älyttömän äkäinen, Buranakin voi riittää avuksi. Usein tarvitaan silti myös lääkärin apua. Vaikka kihtikohtaukset menisivät itsestään ohi parissa viikossa, kovan kivun takia harva jaksaa odottaa niin kauan, reumatologi Markku Kauppi kertoo.

Paras hoitokeino on kortisonipisto niveleen.

– Jos ihminen saa kihtikohtauksen esimerkiksi vain kerran kymmenessä vuodessa, tämän kummempaa apua ei ehkä tarvitakaan.

Pitkäaikaislääkitystä tarvitaan

Kohtauksen jälkeen kaikki tuntuu olevan taas kunnossa. Hyvään oloon ei silti kannata tuudittautua.

– Jos veren kihtiarvo on koko ajan liian korkealla ja kiteitä muodostuu jatkuvasti lisää, on vain ajan kysymys, milloin seuraava kohtaus tulee. Ilman hoitoa niitä alkaa tulla pikkuhiljaa yhä tiheämmin.

– Potilaalle voi myös kehittyä pitkittynyt kihtikohtaus. Viimeistään silloin hän tarvitsee pitkäaikaishoitoja, Kauppi selittää.

Kun kohtauksia alkaa tulla toistuvasti parinkin kuukauden välein, kihtisuolan pitoisuutta veressä pitää laskea niin alas, ettei uusia kiteitä enää muodostu.

– Eräillä lääkeaineilla tämä onnistuu, ja vanhatkin kiteet sulavat pois. Pitkäaikaislääkityksellä sairauden kanssa voi elää käytännössä ilman kipuja.

Studio55.fi/Piia Simola​​​​​​​

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat