Näin hoidat migreeniä oikein

Migreeni helpottaa useimmilla oikeaan aikaan ja riittävän suurella annostuksella otetuilla särkylääkkeillä. Jotkut joutuvat turvautumaan säännöllisesti sairaalahoitoon.

Migreenin hoito vaihtelee oireiden vakavuuden mukaan.

– Kun migreenin oireet ovat lieviä ja vasta alkavia, ne asettuvat usein pelkästään menemällä lepäämään tai nukkumaan kylmä kääre otsalla, neurologian erikoislääkäri Matti Ilmavirta sanoo.

Särkylääke pitää ottaa heti ensimmäisten oireiden ilmestyessä.

– Ensimmäisen vaiheen oireilu ei välttämättä ilmene vielä päänsärkynä vaan väsymyksenä, ärtyneisyytenä, herkistymisenä valolle, ikävän tuntuisina silminä, voimakkaammin aistittuina hajuina ja siinä, ettei kestä ääniä. Tällaisten oireiden ilmetessä migreenikohtaus on helpointa viheltää poikki.

15 päivää kuukaudessa särkylääkkeiden raja

Migreenin särkylääkkeenä käytetään ibuprofeenia tai muuta vastaavaa lääkettä.

– Yleisin virhe migreenin hoidossa on, että lääke otetaan liian myöhään ja liian pienenä annoksena. Joku ehkä pärjää 1/4 ibuprofeenilla, mutta moni tarvitsee kaksi tablettia kerrallaan. Yhden päivän sisällä tuollaisia parin tabletin annoksia voi ottaa vaikka toisenkin.

Viikoittain särkylääkettä voi siis ottaa kahdesta kolmeen kertaa.

– Jos tarvetta särkylääkkeille alkaa olla yli 15 päivänä kuukaudessa, pitää vakavasti harkita muita migreenin hoitokonsteja eli estolääkkeitä, Ilmavirta sanoo.

Ensiapuklinikalla katkaisuhoitoa

Niille, joilla tavalliset särkylääkkeet eivät helpota migreeniä, kirjoitetaan yleensä reseptilääkkeenä triptaaneja. Ne ovat migreenin täsmälääkkeitä.

– Osalla ihmisistä migreeni jatkuu vuosikausia niin hankalana, että he joutuvat turvautumaan jopa kerran kuukaudessa ensiapuklinikan katkaisuhoitoon, Ilmavirta sanoo.

– Näin paha migreeni on erittäin harvinainen: tapauksia on muutamia. Tilaa kutsutaan status migrenosus -nimellä. Tällöin migreeni ei tahdo millään katketa edes sairaalan infuusiolääkkeillä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat