Muutos perinteiseen sukujouluun? Näin siitä ilmoitat ja näin sen hyväksyt!

Joulu on täynnä perinteitä ja odotuksia. Lasten kasvaminen aikuisiksi, uusien perheiden ja uusperheiden muodostuminen sekä perheenjäsenten omat mieltymykset voivat johtaa siihen, että joku päivä kaikkien vuosikausia noudattama joulutraditio päättyy. Voiko siitä selvitä loukkaamatta tai loukkaantumatta?

– Podin itse nuorena äitinä huonoa omaatuntoa jouluisin. Tuntui, että kun oli yhdessä mummolassa, niin olisi samaan aikaan pitänyt olla toisessa. Aina jossain odotettiin, Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Anne Lempinen aloittaa.

On luonnollista, että vanhemmat ja isovanhemmat haluavat lapset jouluna luokseen.

– Jos asutaan lähekkäin, niin kyllähän sitä voikin käydä samana vuonna useassa eri paikassa. Lisäksi voidaan sopia, että vietetään joka toinen aatto yhdessä mummolassa ja joka toinen toisessa.

– Mutta jos on paljon lapsia, ja esimerkiksi uusperheillä isovanhempia miljoona, niin hirveä remuaminen paikasta toiseen pakettien kanssa voi muodostua rasitteeksi. Haudoilla ja saunassakin pitäisi ehtiä käydä ja pukkia nähdä, Lempinen selittää.

Silloin se saattaa olla edessä: perinteiden lopettaminen.

Muutokset täytyy hyväksyä

Miten ihmeessä vanhemmille sitten ilmoitetaan, että sukujouluille tuli nyt stoppi?

– Ei siihen yhtä ainoaa oikeaa tapaa ole, Lempinen nauraa.

– Oikeastaan ei auta kuin avata keskustelu: "me ollaan nyt ajateltu näin". Jotkut varmasti loukkaantuvat – itse olen oppinut kantapään kautta ja päättänyt, että en niin tee. Olen sanonut lapsilleni, että jokainen luo omat joulutraditionsa. Ei elämä siihen pysähdy.

Aikuistuessa ja kumppanin löytyessä täytyy joka tapauksessa hyväksyä, ettei joulu säily aivan samana. Molemmilta puolilta tulee omat perinteensä.

– Useat tavat kyllä myös säilyvät. Omille lapsilleni esimerkiksi perinteiset jouluruoat laatikoineen ja kinkkuineen ovat oikeaa joulun turvaruokaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Anne Lempinen

Lue myös:

    Uusimmat