Muista "paukutella" tarpeeksi tai haju nousee ihostasi!

Maksa on ruokaa sulattava elin ja ruoansulatuksen pääarkkitehti. Näin kertoo ravintoguru Airi Rekilä-Aaltonen, joka peräänkuuluttaa ulosteen hyvinvointia.

– Lähdetään siitä, että keho on koti, ja suolisto on juuret. Kun ruoka-aineet eivät sula kunnolla, ne alkavat varastoitua elimistöön, Airi Rekilä-Aaltonen sanoo.

Jos elimistössä on paljon muitakin sulamattomia aineita kuin sille hyödyllisiä kuituja, bakteerikanta alkaa hyvin helposti muuttua. Kun hyviä bakteereja ei ole riittävästi, alkaa kehkeytyä kaasunmuodostusta.

– Ja jos tilanteeseen ei kiinnitä huomiota, esiintyy ilmavaivoja. Jos vaivoja ei päästä ulos luonnollista tietä eli pieruina, ne alkavat tunkeutua kudoksiin kaasuina. Silloin kehossa tapahtuu ikäviä asioita.

Elimistön tarkoitus on siis päästä tilanteeseen, jossa kaasun muodostus olisi vähäistä.

Näin tunnistat liiallisen kaasun

Rekilä-Aaltoselta löytyy vertauskuva myös iholle, sillä hän kutsuu ihoa suoliston tulkiksi. Iho viestii, miten suolisto voi.

– Jos suolisto ei toimi luonnollisia teitä ulospäin, iho alkaa tuoksua epämiellyttävältä. Suolisto alkaa potea veltostumaa ja happiongelmaa ja toimintakapasiteetti heikkenee, Rekilä-Altonen selitti viime vuoden toukokuussa Studio55.fin haastattelussa.

Maksa on tärkein elimemme, sillä se hoitaa ruoansulatusta ja mahahappoeritystä.

Suolisto kannattaa hoitaa kuntoon

Rekilä-Aaltonen painottaa, että yksi tärkeä osa suoliston hoitamisessa on oikeanlainen kuitu. Marjoja ja viljatuotteita tulee suosia.

– Viljatuotteita ei pidä milloinkaan käyttää vanhoina. Viljat säilytetään jyvinä, ja niistä jauhetaan kulloinkin tarvittavia määriä.

– Tuore vilja on tärkeä b-vitamiinilähde. Se sisältää myös kivennäis- ja hivenaineita, ja kuitupitoisuuden ansiosta ne aiheuttavat suoliston puhdistumiseen.

Oikeiden kuitujen ansiosta kaasunmuodostukset vähenevät. Maksan kautta siis suoliston kunto pysyy hyvänä. Myös liikunta helpottaa suolivaivoihin, sillä jo kävely häätää ylimääräisiä kaasuja pois kehosta.

Elämä muuttuu, kun huolehdit itsestäsi

Rekilä-Aaltonen kertoo kuulleensa useita elämänmuutostarinoita.

– Tiedän esimerkiksi henkilön, jolla oli vaikea paksusuolentulehdus. Hänen ruokavalionsa oli erittäin rajoittunut, joten hänellä oli puutostiloja muun muassa kivennäisaineista.

– Tärkeintä on, että ihminen lähtee itse mukaan muutokseen ja valitsee aineita, jotka tuntuvat hyviltä. Tämä henkilö on pitkäjänteisyydellään päässyt eroon kortisonista, ja hän tuntee olonsa joka päivä paremmaksi.

Uloste kertoo, miten voit

Rekilä-Aaltonen on jo aikaisemmin painottanut sitä, että veren lisäksi myös ulosteesta tulisi tutkia ja mitata ihmisen terveydentilaa.

– Ulosteesta nähdään, mikä tilanne elimistössä on, mitä sinne on ruoan imeytymisen jälkeen jäänyt jäljelle, opastaa Rekilä-Aaltonen.

Oman ulosteen hyvinvointi on helppo selvittää.

– Hyvä uloste on joustavaa ja tulee esteittä, aika säännöllisesti. Aamupäivän aikana tulevasta ulosteesta huomaa, että puhdistus toimii. Uloste ei myöskään saa olla mädän hajuista, vaan hieman hapahkosta tuoksusta voi sanoa, että kaikki on niin kuin pitääkin.

– Mutta jos se alkaa muuttua vaaleaksi tai muuta vastaavaa, silloin kaikki ei ole kunnossa. Kyllä sen hajusta huomaa.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat