Moni masentuu aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Aivoverenkiertohäiriöön sairastuvat ovat huomattavasti suurentuneessa vaarassa masentua sairastumista seuraavan vuoden aikana. Masennus näkyy myös potilaiden kuolleisuudessa, tuore tanskalaistutkimus osoittaa.

Tanskalaisten tulokset perustuvat lähes 160 000 aivoverenkiertohäiriöön sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin vuosilta 2001–2011. Kahden vuoden seurannan aikana potilaista 25 prosenttia ja verrokeista kahdeksan prosenttia sairastui masennukseen.

Aivoverenkiertohäiriöön sairastuneiden riski sairastua masennukseen kolmen kuukauden sisällä sairaalahoidosta oli lähes yhdeksänkertainen verrattuna terveiden riskiin. Ajan myötä riski pieneni, mutta pysyi silti kaksi kertaa terveiden riskiä suurempana.

Masennukseen sairastuivat varsinkin iäkkäät, yksin asuvat, vähän koulutetut sekä diabetesta tai muita sairauksia potevat. Tämä havaittiin sekä potilailla että verrokeilla. Masennus suurensi kummassakin ryhmässä myös riskiä menehtyä seurannan aikana.

Tanskalaisten tulokset osoittavat masennuksen olevan hyvin yleistä aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Osalla potilaista oireilu jatkuu vuosia

Yhteys näyttäisi kulkevan myös toiseen suuntaan, sillä aiemmissa tutkimuksissa masennuspotilaat on havaittu tavallista alttiimmiksi sairastumaan aivoverenkierron häiriöihin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat