Mitä on olla onnellinen?

Filosofian professori Timo Airaksinen on pohtinut työnsä myötä laajasti onnellisuuden käsitettä. Airaksisen mukaan onnellisuus on kilpi, jonka taakse ihminen vetäytyy.

Mitä vastaat, jos sinulta kysytään oletko onnellinen?

− Niin kauan kuin sanot olevasi onnellinen, kenelläkään ei ole syytä alkaa tonkia aihetta enempää. Jos sanot, ettet ole onnellinen, toisen mielenkiinto herää, ja joudut selittämään lisää, Timo Airaksinen sanoo.

Airaksinen korostaa, ettei onnellisuus sanana tarkoita oikeastaan mitään, vaan sen merkitys on puheeseen liittyvä. Onnellisuus käsittää erilaisia tapoja puhua hyvästä ja pahasta olosta.

Sano, mitä oikeasti ajattelet!

Palataan kysymykseen "oletko onnellinen?". Airaksinen erottelee vastauksesta kolme asiaa.

− Ajatteleeko ihminen, että hänellä menee hyvin, sanooko hän, että hänellä menee hyvin, vai meneekö hänellä hyvin; nämä ovat toisistaan riippumattomia asioita.

Hyvin menemistä voi tarkastella eri mittarein. Ihmisen ajattelu puolestaan vaihtuu. Asiaa suoraan kysyttäessä ihminen raportoi, mitä toinen haluaa kuulla; mikä kyseisessä tilanteessa tuntuu sopivalta.

− Ihmiset raportoivat yhtä ja tekevät toista. Millä ihmeellä heidät saisi sanomaan, mitä he oikeasti ajattelevat?

Ristiriitainen viesti

Airaksinen näkee edellä mainitusta useita surkuhupaisia merkkejä yhteiskunnassa, jossa ihmisen kuuluu olla onnellinen.

− Jokaisen lehden kannessa on iloisesti hymyilevä nainen. Meillä on hyvän olon lehtiä, ei pahan olon. Televisiokuuluttaja hymyilee koko ajan, vaikka uutinen olisi miten traaginen. Missi hymyilee lehden kannessa ja kertoo samalla, että miesystävä jätti.

Meille toisin sanoen raportoidaan onnellisuutta, vaikka viesti on usein ristiriitainen.

− Onnellisuus ei saa pettää koskaan. Sen taakse piilotetaan kaikki tässä yhteiskunnassa, Airaksinen toteaa.

Toisaalta positiivinen asenne on ihmiselle myös voimavara. Kovin negatiivisena ja pessimistisenä kukaan ei pärjää pitkälle.

− Ihminen tarvitsee onnellisuuspuhetta ja myönteisyyttä erityisesti silloin, kun hänellä menee huonosti.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat