Mistä apua vihlontaan? Lue hammaslääkärin vastaukset lukijoiden kysymyksiin!

Mistä hampaiden vihlonta johtuu? Onko hammasimplantin asennus turvallista, ja entä onko fluorista hyötyä? Erikoishammaslääkäri, suukirurgi Pekka Asikainen Suomen Keinojuuriklinikalta vastasi katsojien kysymyksiin suun terveydestä.

Studio55.fin lukijat saivat lähettää kysymyksiä suun terveydestä ja hampaiden hoidosta Suomen Keinojuuriklinikan erikoishammaslääkärille, suukirurgi Pekka Asikaiselle. Tässä ovat asiantuntijan vastaukset lukijoiden yleisiin huolenaiheisiin.

Uskaltaako hampaita valkaista?

Minulla on keltainen hammasluu. Ovatko apteekin valkaisutuotteet turvallisia, vai pilaavatko ne hampaan kiilteen, kuten olen jostain lukenut?

Valkaisu on turvallista ja tehokasta suuhygienistin tekemänä hammaslääkärien vastaanotolla. Ennen valkaisua tulee suuhygienistin puhdistaa hampaisto plakista, hammaskivestä ja tarkastaa ikenien kunto. Vastaanotolla käytettävät aineet ovat vahvempia ja tehokkaampia kuin apteekista saatavat.

Onko hampaiden valkaisussa riskejä?

Oikein suoritettuna hammaslääkärien vastaanotolla ei riskejä ole. Noin viikon ajan saattaa esiintyä vihlontaa.

Hammaskiillettä on hävinnyt hampaista melkoisesti ja hampaat ovat sen jälkeen värjäytyneet. Onko mitään tehtävissä asian korjaamiseksi?

Perusteellinen hammaslääkärin tarkastus ensin, sitten suuhygienistin hoidot. Sen jälkeen hammaslääkäri tekee ehdotuksen korjaavalle hoidolle, mahdollisuuksia on erilaisia.

Onko fluorista iloa?

Fluori, hyvä vai paha?

Hampaan pinnalla tapahtuu ionivaihtoa ympäristön Ph:sta riippuen. Fluorilla pyritään korvaamaan Ca-ioni ja saamaan hampaan kiilteestä näin kovempi ja vastustuskykyisempi. Lapsilla fluoritabletit vaikuttavat koko hampaaseen, mutta aikuisille niistä ei ole sanottavaa hyötyä. Aikuisilla fluori tulisi saada vaikuttamaan hampaan pinnalla fluorilakan muodossa, jota voidaan laittaa hammaslääkärien vastaanotoilla suuhygienistien toimesta.

Pitääkö hampaat pestä ennen aamiaista?

Voiko hampaat pestä aamulla heti ruokailun jälkeen, vai onko parempi pestä ennen syöntiä ja ruokailun jälkeen pelkästään huuhdella vedellä?

Suositellaan hampaiden pesemistä heti aamulla ennen aamiaista. Näin on myös pienempi bakteerijoukko aterioimassa! Aikaa riittää paremmin näin perusteellisempaan puhdistukseen.

Onko suositeltavaa pitää tekohampaat nukkuessa pois suusta eli vesilasissa kuten joskus näkee pilakuvissa?

Ei ole suositeltavaa pitää proteesia pois suusta yölläkään, paitsi jos hammaslääkäri on satunnaisesti niin määrännyt suussa olevan toimenpiteen tai tulehduksen takia.

Suuni on ruvennut kuivamaan ja varsinkin yöllä sylkeä ei enää erity. Herään monta kertaa yössä ja alkaa jo tuntua siltä, että kohta tukehdun siihen. Se ei johdu lääkityksestä tai muustakaan elämänmuutoksesta. Hampaita on ruvennut särkemään ja vihlomaan. Mitä pitäisi tehdä?

Hormonitoiminnan muutos, sienitulehdus tai B12 vitamiinin puutos voi aiheuttaa joskus suun kuivumista. Samoin suu auki nukkuminen. Suosittelen käyntiä hammaslääkärillä.

Amalgaamipaikoista kipuja?

Voivatko selittämättömät kipuni johtua amalgaamipaikoista? Millainen hammaslääkäri vaihtaa amalgaameja muovipaikkoihin? Voidaanko amalgaamille altistumista mitata jotenkin?

Nykyään vastaanotoilla tehdään enimmäkseen muovitäytteitä, keraamisia täytteitä, laminaatteja, E-max kruunuja tai Zirco kruunuja. Perushammaslääkärin työkuvaan kuuluu sekä esteettinen että korjaava hammashoito kokonaisuudessaan. Allergiatesteissä voidaan tutkia paikkamateriaalien aiheuttamia allergioita, jotka kuitenkin erittäin harvinaisia.

Voivatko amalgaamipaikat aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan syitä tutkii endokrinologian erikoislääkäri.

Minulta on poistettu jo nuorena hampaita, joissa todennäköisesti olleet amalgaamipaikat. Onko mahdollisesti silloin hampaita poistettaessa päässyt elohopeaa amalgaamipaikoista verenkiertoon ja irtoaako jäljellä olevista amalgaamipaikoista (koska narskutan yöllä hampaita) elohopeaa verenkiertoon?

Amalgaamipaikoissa tapahtuu aina "korroosiota”. Poiston yhteydessä ei elohopeaa voi päästä verenkiertoon. Yleisterveyteen liittyvissä kysymyksissä on sisätautilääkäri paras asiantuntija.

Onko implantin asennus turvallista?

Onko osaproteesi turvallisempi kuin implantti?

Ei.

Kuinka vanhalle vielä voi laittaa hammasimplantin?

Implantin asentamiselle ei ole yläikärajaa.

Minulla on pari implanttia ja joskus, kun ne otetaan irti, niin silloin nenään löyhähtää aika haju. Ovatko implantin pohjat oikeita bakteeripesiä myrkyttämässä verta?

Mikäli implantin ja kruunun välinen ruuvi löystyy käytössä voi välitilaan muodostua bakteerikasvua.

Jos ei hanki implanttia hampaanpoiston jälkeen, onko viereisten hampaiden menetys jatkossa todennäköisempää?

Ei.

Kuinka turvallista on ottaa implantti?

Implantin asentaminen on turvallista suukirurgin laittamana leikkaussaliolosuhteissa. Komplikaatioiden esiintyminen erittäin harvinaista, onnistumisprosentti noin 99%. Asiakkaan oma kotihoito on erittäin tärkeää.

Olen hankkimassa implantin. Olen saanut tietää, että jatkohoito on kotona tärkeää jatkuvasti kun implantti on asennettu. Eikö riitä, että pestään hampaat normaalisti päivittäin vai vaatiiko implantti paljon puhdistushoitoa kotona? Irtoaako se helposti ja onko se uusittava muutaman vuoden päästä?

Hyvä kotihoito on ratkaisevaa koko hampaiston kunnolle - niin omien kuin implanttienkin! Kotihoito ei eroa implanttien osalta omien hampaiden ja niiden välien puhdistuksen osalta. Tärkeintä on säännöllisyys ja oikea tekniikka, joka käydään aina läpi. Implantti ei irtoa normaalisti.

Minulle laitettiin hammasimplantti noin pari vuotta sitten yläleukaan. Kävin suuhygienistin luona pari viikkoa sitten ja hän totesi, että implantti heiluu. Hammaslääkäri kertoi, että implanttiruuvi oli höltynyt, ja hän irrotti sen ja ruuvasi sen uudelleen kiinni. Sanoi vain, että näitä tapauksia sattuu silloin tällöin. Mistähän todella voisi olla kyse ja saanko nyt jatkossakin pelätä implanttini irtoamista?

Oikean terminologian käyttö on tärkeää. Jos implantti heiluu, on se poistettava. Yleensä kuitenkin implantti ei ole irronnut, vaan implantin ja sen päällä olevan kruunun yhdysruuvi löystynyt, jolloin kaikki irtonaiset osat puhdistetaan ja vaihdetaan uusi ruuvi paikoilleen. Tämä toimenpide on normaali huoltotoimenpide, joka on myös maksullinen. Implanttihammasta käytettäessä purennan aiheuttama tärinä saattaa löystyttää yhdysruuvin, jolloin se on uusittava.

Mistä johtuu pahanhajuinen hengitys?

Kun hampaat on kohtuullisen hyvin harjattu (noin kerran vuorokaudessa) ja hammaslääkärissä kerran vuodessa tarkastettu ja hoidettu, mistä voi johtua pahanhajuinen hengitys?

Hampaiden harjaus tulee suorittaa aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi. Hampaiden väleissä on 40% hampaiden pinnoista. Mikäli hampaiden välejä ei puhdisteta ainakin kerran päivässä tehokkaasti oikealla tekniikalla, on pahanhajuinen hengitys ihan mahdollista.

Yksilöllä on suussa on noin 200-300 erilaista bakteeria. Osa bakteereista on hyödyllisiä ruuan sulatuksen kannalta, osa bakteereista aiheuttaa hammaskariesta, osa taas hampaiden kiinnityskudossairauksia. Suuhygienisti on oikea ammattilainen kotihoidon ohjaamiseen.

Viisaudenhampaan poiston jälkeen hammasrivin takaosan ikeneen on jäänyt syvä onkalo, joka kerää ruokaa ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Hampaanpoistosta on kulunut useampi kuukausi eikä onkalo umpeudu. Sulkeutuuko onkalo itsestään ajan kuluessa vai pitäisikö käydä hammaslääkärin vastaanotolla?

Poiston jälkeen jäänyt kolo umpeutuu hitaasti. Jos asia kuitenkin vaivaa, kannattaa varata hammaslääkärille aika.

Mistä apua vihlontaan?

Minulla on ollut hammassärkyä useimmiten ulkoa sisään tultuani. Kun särky ei lakannut, hampaaseen tehtiin juurihoito puolitoista vuotta sitten. Yllättäen särky ei lakannut ja sitä on vieläkin melko usein. Mistä tämä voi johtua?

Hammassärky ei ole normaalia arkipäivää ja sen syy tulisi aina selvittää. Lämpötilan vaihtelu voi joskus saada aikaan trigeminus hermosäryn ja myös sen poissulkemiseksi tulisi käydä hammaslääkärillä.

Mistä saan apua hampaiden tuskalliseen vihlontaan? Hampaat on tutkittu eikä niissä ole vikaa, eikä ikenissä ole tulehdusta. Mitä vaivalle voi tehdä?

Suosittelisin konsultoida myös toista hammaslääkäriä. Vihlonnan syy tulisi tutkia myös röntgenkuvin, ja oikean avun löytäminen on mahdollista.

Mistä voi johtua, että kaikkiin hampaisiin tulee kipua varsinkin, jos tulen ulkoa sisälle? Hammaslääkärini sanoi, että fluoria on liian vähän, mutta kun olen lisänä ottanut fluoritablettia, niin tilanne ei ole muuttunut.

Fluoritabletit eivät vaikuta jo kehittyneeseen hampaaseen sisälle. Lämmön aiheuttama kipu saattaa johtua usein juuren päässä olevasta tulehduksesta. Olisi tärkeää olla PTG röntgenkuva hampaistosta.

Mistä johtuu, että hampaitani vihloo noin puolen tunnin kuluttua siitä, kun tulen ulkoa sisälle? Kipu on niin kova, että puhuminenkin on vaikeaa. Minulle on laitettu implantti ja sen yhteydessä hampaani on tutkittu tarkasti. Nyt purennankin pitäisi olla kunnossa. Monissa suoritetuissa tutkimuksissakaan ei ole löytynyt mitään syytä vihlonnalle. Käytin Duraphat -hammastahnaa kolmesti päivässä: ei apua. Onko vielä jotain, mitä voisin koettaa?

Olisi syytä sulkea pois trigeminusneuralgia.

Minulla on vihlovat hampaat. Etenkin kuuma aiheuttaa hirvittävän kivun. Onko vihlominen ikään liittyvää (olen nyt 65v), ja jos on, niin onko todennäköistä, että se vain lisääntyy vuosien mittaan? Miten voisin helpottaa oiretta?

Olisiko ienrajasi ko. alueilla vetäytyneet ja juuren sementti näkyvissä? Jos ”vuotavat” paikat ja karies ovat poissuljetut, kannattaisi kokeilla GLUMA/F-lakka yhdistelmää.

Hampaista sydänoireita?

Studio55.fissä kerrottiin muutama viikko sitten, että puristava kipu rinnassa ja leukaperissä saattaa johtua sydämestä. Kävin sydänfilmissä, ei oireita. Odotan rasituskokeeseen pääsyä. Voisiko se johtua hampaista ja suusta, kun epäilen sydänperäisyyttä?

Hampaistossa olevat piilevät tulehduspesäkkeet eivät ole hyväksi yleisterveyden kannalta. Nämä voidaan selvittää röntgenkuvien perusteella. Kardiologi on oikea asiantuntija sydämen oireisiin.

Miksi hampaani lohkeavat?

Miksi hampaani lohkeavat? Olen 66-vuotias. Syön lääkkeitä muun muassa fibroon ja kolesteroliin. Kalsipos D 500mg luustolle kahdesti päivässä ja Arthryl 750mg kahdesti nivelkulumiin. Lisäksi Biotiini strong ja Kalaöljy 1000mg ihon, kynsien ja nivelten hyvinvointiin. Kynteni ovat murenevan hauraat, repeilevät. Hampaani on lohjennut tai katkennut neljä kertaa. Äskettäin etuhammas jäi ientä myöten sämpylään.

Ehjä paikkaamaton hammas on erittäin vahva. Kun hammas on esimerkiksi juurihoidettu, sen murtumalujuus on vain noin 50% entisestä. Hampaan rakenne on luotu jo sikiöasteella ja ravintoaineet hampaan kehitysvaiheessa sekä perimä ovat vaikuttaneet hampaan ominaisuuksiin.

Kävin noin kolme kuukautta sitten hammaslääkärissä ja siitä huolimatta että hampaani paikattiin, en voi purra sillä mitään muuta kuin hyvin pehmeää leipää tai pullaa. Mainitsin hammaslääkärille asiasta toisella käynnilläni, mutta hän ei keksinyt siihen syytä vaan paikkasi toisen hampaan, ilmoittaen lopuksi, että nyt hampaat on hoidettu. Viisauden hampaitani ei ole poistettu. Voisiko se aiheuttaa hampaan purenta-arkuuden?

Purenta-arkuus voi johtua monesta eri syystä: Hammas voi olla halki, karieksen bakteerit ovat voineet edetä juurikanavaan tulehduttaen sen, tehty paikka voi korottaa jne… Jos paikattu hammas ei ole viisaudenhammas, en ensimmäiseksi epäilisi viisaudenhampaita. Röntgenkuvat olisi tarkeitä diagnoosin kannalta.

Minua mietityttää poskihammas, joka alkoi heilua hieman, ja kuvauksen jälkeen todettiin juurimätää. Olisiko parempi poistaa koko hammas, vai jatkaa juurihoitoa?

Ilman röntgenkuvia ei voi edes ennustaa, mitä tuleman pitää. Konservatiivinen hoito (juurihoito) on aina ensisijaista, jos bifurkaatiomuutoksia (juurien välitilan) ei ole röntgenkuvista havaittavissa. Vuoden päästä juurihoidosta otetaan kontrolliröntgen, jolloin voidaan keskustella hoidon jatkosta.

Studio55.fi

Kuva Suomen Keinojuuriklinikka

Lue myös:

    Uusimmat