Miksi mies ei uskaltaudu lääkäriin? Yksi syy häpeä

Lontoon Being a Man -festivaaleilla marraskuussa terveydenhoitoalan ammattilaisten paneeli keskusteli siitä, miksi miehet ovat niin vastahakoisia menemään lääkäriin. Ilmiö on tuttu paitsi Britanniassa, myös meillä täällä Suomessa.

British Medical Associationin eettisen komitean puheenjohtaja John Chisholm uskoo, että britteihin stereotyyppisesti yhdistetty jääräpäisyys ja periksiantamattomuus on kasvattanut sukupolvia, jotka näkevät avun pyytämisen heikkouden merkkinä ja omasta maskuliinisuudesta luopumisena.

– Kulttuurissa vallitsee edelleen usko, että tosimiehet eivät missään lääkärissä käy, Chisholm sanoi.

– Meidän olisi aika ymmärtää, että tämä käsittämätön maskuliinisuuden olettamus asettaa jopa ihmishenkiä vaaraan. Miesten ei pitäisi vain toivoa, että vaivat menevät itsestään ohi ja lykätä niiden selvittämistä.

Samoilla linjoilla oli myös terveystoimittaja Jim Pollard.

– Miehet lykkäävät lääkäriin menemistä, koska he eivät halua pyytää apua, Pollard täydentää.

– Luulen, että miesten on vaikea päästä yli tästä yksin pärjäämisen oletuksesta, koska sitä on toitotettu heille pienestä pitäen.

Miehiä hävettää kertoa terveysongelmistaan

Lääkäri Jane Dickson uskoo, että naiset ja miehet suhtautuvat lähtökohtaisesti eri tavalla lääkärissä käymiseen. Naiset suuntaavat miehiä helpommin lääkäriin hävettävänkin vaivan ilmaantuessa.

– On käsittämätöntä, miten usein kipeiden hartioiden takia lääkäriin tullut mies kääntyy viime hetkellä ovella kertoakseen vielä kumman värisestä ulosteesta tai sukupuolitaudistaan. Ongelmana se, että he eivät kykene kertomaan vaivoistaan heti häpeän vuoksi. Jotkut noloina koetuista vaivoista voivat olla merkkejä vakavistakin taudeista, Dickson sanoo.

Hän kertoo samaisen terveystapahtuman yhdessä miesten wc-kopissa olleen mahdollisuus testata eturauhasen kunto. Fyysisen tutkimusten sijaan miehiä pyydettiin virtsaamaan, ja virtsasuihkun voimakkuudesta pääteltiin eturauhasen terveys. 

– Yksikään mies ei astunut koppiin ennen kuin muutimme testin ”Kenellä on vahvin suihku?”-kisaksi. Eikö tämä kerrokin jo oleellisimman miesten asenneongelmasta omaa terveyttään kohtaan?

Muutos lähtee kasvatuksesta

Myös Suomessa naiset käyttävät terveyspalveluita miehiä enemmän, vaikka miehillä on korkeampi riski sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään.

Paneeliin osallistuneiden ammattilaisten mukaan jopa yksi viidestä britannialaismiehestä menehtyy alle 65-vuotiaana siksi, että heidän terveysongelmiinsa päästään puuttumaan liian myöhään.

Chisholmin mukaan muutoksen olisi lähdettävä jo lasten kasvatuksesta.

– Jos opetamme pojille jo nuorena, ettei avun pyytämisessä ole mitään hävettävää, muuttuu miesten avun hakeminen ja terveydestä puhuminen hiljalleen hyväksytymmäksi. 

Tavataanko lääkäriä jatkossa terveyskeskuskäynnin sijaan videopuhelulla? Huomenta Suomessa puhuttiin marraskuussa 2015 siitä, miten teknologialla voidaan korvata lääkärikäyntejä.

Miten lääkärissäkäynti korvataan teknologialla? 8:17

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat