Miesten yleisimmät syövät – tarkkaile näitä oireita

Varhainen diagnoosi parantaa mahdollisuuksia selvitä syövästä. Oireita voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa.


Eturauhassyöpä


Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Syöpä kasvaa hitaasti ja on pitkään oireeton. Vasta pidemmälle edenneessä eturauhassyövässä voi ilmetä kipuilua, virtsaamisongelmia, tihentynyttä virtsaamistarvetta, laihtumista ja yleiskunnon laskua.


Virtsaamisvaivoista ei kannata suin päin huolestua, sillä kyse voi olla myös eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta, joka on luonnollista ikääntymisen myötä. Omaa syöpäriskiään voi yrittää pienentää pitämällä kilot kurissa, karsimalla liiat rasvat ravinnosta, luopumalla tupakasta ja nauttimalla tarpeeksi D-vitamiinia.

Eturauhasen kasvua tunnustellaan peräaukon kautta, mutta vasta PSA-testi ja lopulta kudosnäyte varmistavat diagnoosin.


Keuhkosyöpä


Keuhkosyöpä on usein oireeton, mutta sinnikkäästä tai verisestä yskästä tulee huolestua. Rinnan kipu ja jatkuva hengenahdistus kannattaa myös tarkistuttaa. Keuhkosyövän oireet voivat muistuttaa keuhkokuumetta.

Erityisessä vaarassa sairastua ovat tupakoitsijat – kannattaa siis tumpata!

Keuhkosyöpä on syövistä vaarallisimpia ja vain harvat potilaista paranevat täysin. Lisäksi miesten kohdalla ennuste on usein naisia huonompi.


Paksusuolen syöpä


Verinen uloste on hälytysmerkki, joka kannattaa tarkistuttaa – vaikka syy voi olla muukin kuin syöpä. Myös muut vatsavaivat, ummetus ja kivut voivat kertoa syövästä.


Suoliston muut tulehdussairaudet ja korkea ikä kohottavat riskiä sairastua paksusuolen syöpään.


Virtsarakon syöpä


Virtsaamisongelmat ja erityisesti veri virtsassa voivat olla merkkejä virtsarakon syövästä. Veri voi tosin etenkin nuoremmilla kertoa myös munuaiskivistä. Tihentynyt virtsaamisentarve ja kivut voivat viitata syövän sijaan tavalliseen virtsatientulehdukseen.


Tupakointi on suurin virtsarakon syövälle altistava riskitekijä.


Lymfoomat


Imukudossyövät eli lymfoomat ovat yleisiä syöpätauteja, joista yleisin Suomessa on Non-Hodgkin-lymfooma. Miehillä se on jonkin verran yleisempi kuin naisilla, ja myös ikä sekä olemassa olevat autoimmuunisairaudet, kuten reuma, voivat altistaa Non-Hodgin-lymfoomalle.


Imusolmukkeita on ympäri kehoa, joten tauti voi ilmetä lähes missä tahansa, etenkin Non-Hodgin-lymfooman kohdalla. Imusolmukkeet voivat turvota ja potilaalla voi olla hengenahdistusta, yskää ja muita yleisoireita, kuten kuumeilua ja yöhikoilua. Toinen imukudossyöpätyyppi, Hodginin tauti, oireilee usein ensin kaulan alueen imusolmukkeiden turpoamisena. Lisäksi voi esiintyä muun muassa hengenahdistusta, painonlaskua, kuumetta, kutinaa ja hikoilua.


Imusolmukkeiden turpoaminen ei automaattisesti kerro syövästä, sillä turvotuksen takana voi piillä tavallisempikin tulehdus. Diagnoosiin tarvitaan verikokeet ja koepala.

Lähteet Men’s Health.com, Terveyskirjasto.fi, Miesklinikka.fi, Cancer.fi

Ärhäkkä syöpä yllätti – katso koskettava haastattelu

 

Muusikko Harri Halmeelta löydettiin yllättäen eturauhassyöpä, joka osoittautui vielä todella hankalaksi. Katso Halmeen haastattelu – olisiko sairautta voinut epäillä jo aikaisemmin?

Ärhäkkä syöpä yllätti! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat