Mielenterveys- ja päihdeongelmat jättiongelma Kiinassa ja Intiassa – vain harva saa hoitoa

Mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat maailmanlaajuisesti katsottuna merkittävä ongelma Kiinassa ja Intiassa. Tuoreen selvityksen mukaan noin joka kolmas mielenterveys- ja päihdeongelmainen asuu kyseisissä maissa. Arvioon sisältyy mielenterveys- ja päihdeongelmien lisäksi myös autismin kirjon häiriöt sekä epilepsia ja dementia.

Kiinassa ja Intiassa on vakavia puutteita mielenterveyspalveluiden määrässä, laadussa ja saatavuudessa, minkä lisäksi mielisairauksiin liittyy edelleen stigma ja häpeää. Vain alle prosentti maiden terveydenhoitobudjetista on suunnattu mielenterveyteen. Suurelta osin nämä potilaat jäävätkin yhteiskunnan terveydenhuollon ulkopuolelle.

Kiinassa vain 6 prosenttia masennusta ja muita yleisiä mielenterveysongelmia potevista saa asianmukaista hoitoa sairauteensa. Sama koskee päihdeongelmaisia sekä dementia- ja epilepsiapotilaita. Psykoosioireista kärsivistä 40 prosenttia ei ole koskaan ollut lääkärin hoidossa. Intiassa vain joka kymmenes mielenterveyspotilas on saanut asianmukaista hoitoa.

Lääkäreiden sijaan monet potilaat hakeutuvat perinteisten hoitojen, kansanparantajien ja ns. vaihtoehtohoitojen piiriin ja tutkijat toivovatkin, että parantajien resurssit valjastettaisiin mielenterveyspotilaiden avuksi. Jos heidät koulutettaisiin tunnistamaan vakavista mielenterveysongelmista kärsivät ja ohjaamaan heidät asianmukaiseen hoitoon, monen potilaan tilanne parantuisi huomattavasti.

Tiedot perustuvat kolmen tutkimuksen sarjaan, joka julkaistiin Lancet- ja Lancet Psychiatry -lehdissä.

Kiinassa ja Intiassa asuu yhteensä yli 2,5 miljardia ihmistä eli lähes 40 prosenttia ihmiskunnasta.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat