Lääkkeitä käytetään väärin – ethän tee näitä virheitä?

Popsitko pillereitä pienimpäänkin kolotukseen vai jätätkö määrätyt ottamatta, koska tunnet olevasi elämäsi kunnossa? Entä tiesitkö, minkä yhteisvaikutuksen maitotuote tai greippimehu voi aiheuttaa lääkkeen kanssa? Ylilääkäri kertoo, miten lääkkeitä käytetään väärin.

– Osaa lääkkeistä käytetään erilaisten oireiden hoitoon ja osaa erilaisiin riskitekijöihin, kuten korkeaan kolesteroliin tai verenpaineeseen. Ensimmäiset voivat tyypillisesti johtaa ylihoitoon, jälkimmäiset alihoitoon. Toisaalta siis käytetään liikaa, toisaalta ei käytetä, vaikka pitäisi. Kummallakin tavalla voi olla vakavia seurauksia, Annikka Kalliokoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo.

Oireiden hoitoon käytettäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet.

– Niitä pitäisi käyttää kivun, kuten päänsäryn, iskiessä – ei varmuuden vuoksi.

– Toisaalta esimerkiksi kolesteroliarvoja hoidettaessa korkea kolesteroli ei aiheuta fyysistä oiretta, joka motivoisi lääkkeen käyttöön. Siitä huolimatta lääkettä on käytettävä, sillä sen tarkoituksena on estää sydäninfarktin kaltaisia vakavia verisuonisairauksia, Kalliokoski sanoo.

Alkoholin kanssa verenvuotoja ja sydämen tykytystä

Lääkkeitä syötäessä pitää huomioida myös, mitä muuta suustansa laittaa alas.

– Keskushermostoon lamaavasti vaikuttavien lääkkeiden, kuten unilääkkeiden, kanssa ei saa käyttää alkoholia. Seuraukset voivat olla dramaattisia tajunnantason laskiessa.

– Alkoholi ei tee hyvää myöskään tulehduskipulääkkeitä käyttävälle, sillä se saattaa aiheuttaa verenvuotoja ruoansulatuskanavissa. Maksalle mahdollisesti haitallinen parasetamolikaan ei sovi yhteen alkoholin kanssa, Kalliokoski sanoo.

Alkoholismin hoidossa käytettävä Antabus voi aiheuttaa viinan kanssa niin sanotun antabusreaktion.

– Silloin verenpaine nousee, sydän tykyttää ja iho punoittaa. Samantyylisiä haittoja alkoholia juotaessa voi tulla myös metronidatsolia sisältävistä antibiooteista. Niitä käytetään muun muassa naisten emätintulehdusten hoitoon.

– Yksi viinilasillinen tai saunaolut ei yleensä vaikuta lääkkeiden tehoon, mutta suurkulutus kyllä – alkaen siitä, ettei ihminen välttämättä muista ottaa tai muista ottaneensa lääkettä, Kalliokoski sanoo.

Jopa maitotuotteet ja greippimehu riskejä

Paitsi alkoholin, jotkin lääkkeet eivät sovi yhteen kaikkien ruoka-aineiden kanssa.

– Osteoporoosiin paljon käytettyjä bisfosfonaatteja ei saa ottaa varsinkaan maitoa sisältävän ruoan kanssa. Muuten ne eivät imeydy ja vaikuta. Sama koskee joitakin antibiootteja.

Tiettyjä verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä käyttävien puolestaan kannattaa vältellä greippimehua.

– Greippimehu tuhoaa suolistossa entsyymiä, jota tarvitaan tiettyjen lääkkeiden hajottamiseen. Jos sitä ei ole, lääkkeiden pitoisuudet elimistössä voivat lisääntyä hyvin paljon. Silloin ne vaikuttavat liiallisesti, Kalliokoski sanoo.

– Ohjeet lääkkeen käytöstä suhteessa aterioihin tai ruokiin annetaan pakkausselosteessa. Niistä kerrotaan myös apteekissa.

Juttu on uusinta joulukuulta 2012.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat