Lääkärit: Ympäristö altistaa passiivisuuteen – "Tuolin keksiminen oli hirveän paha asia"

Miljardikustannukset tuki- ja liikuntaelinongelmista 25:59

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoito aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain miljardiluokan kustannukset. Asiantuntijoiden mukaan syinä tähän ovat väestön ikääntyminen ja liikunnan vähäisyys.

Studio55.fi-lähetyksessä puhuttiin tuki- ja liikuntaelinsairauksista sekä niiden aiheuttamista haitoista yksilölle sekä yhteiskunnalle. Väestön ikääntyminen on lisännyt lähetyksessä vierailleiden lääkäreiden mukaan sekä lonkan että polven tekonivelleikkausten tarvetta.

Ortopedian erikoislääkärin Esko Kaartisen mukaan ihmisiä on jo pitkään ruokittu passiivisuuteen vievillä ympäristötekijöillä.

– Tuolin keksiminen oli alun alkaen hirveän paha asia. Viime vuosikymmeninä sen rinnalle on tullut televisiota, tietokonetta ja älypuhelinta, jolloin jätetään se tärkein eli liikkuminen ja pystyssä olo liian vähälle, Kaartinen sanoi lähetyksessä.

– Tästä tukirankamme ei pidä, vaan meidät on luotu suoriutumaan paljon haasteellisemmista tehtävistä kuin istumisesta. Kaipaamme liikuntaa.

Liikkumattomuuden ohella myös ylipaino on tämän päivän kirous länsimaissa, ja se kulkee käsi kädessä liikkumattomuuden kanssa. Dosentti ja fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen korostaa ruutuajasta puhumista lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisten kohdalla.

– Meidän pitäisi puhua myös aikuisten ja vanhusten ruutuajasta, eli tv:n ääressä istumisen vähentämisestä, Pohjolainen sanoi.

– Tuki- ja liikuntaelinsairauksissa on ihan samat periaatteet kuin sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksissa. Eli syö kohtuullisesti, juo kohtuullisesti, liiku kohtuullisesti ja pidä sosiaaliset suhteet kunnossa. Nämä vaikuttavat positiivisesti tuki- ja liikuntaelimiin, sydämeen ja aivoihin, Pohjolainen jatkaa.

Katso lähetyksestä, kuinka valtavat kustannukset tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle.

Lue myös:

    Uusimmat