Lääkäri: Myös miehet osaavat puhua ja itkeä vastaanotolla

Stereotyyppinen mielikuva vaimon puoliväkisin vastaanotolle taluttamasta miehestä on erikoislääkäri Ari Rosenvallin mielestä murtumassa.

"Minähän en lääkäriin mene, minua ei mikään vaivaa", jyrisee suomalainen uppiniskainen mies. Tämä myytti on Mehiläisen Ympyrätalon Miesklinikalla työskentelevän Ari Rosenvallin mukaan muuttumassa.

− Ei ole epätavallista, että mies tulee hoitoon, koska vaimo on pakottanut. Mutta tilanne on selkeästi muuttumassa siihen suuntaan, että mies voi tulla lääkäriin omin jaloin kävellen eikä ambulanssilla.

Rosenvall mainitsee esimerkkinä erektiohäiriöt. Erektiolääkkeiden ilmaantuminen markkinoille kymmenen vuotta sitten sai miehet liikkeelle.

− Silloin kun mies tietää, että vaivaan on olemassa hyvä hoito, hän saattaa tulla lääkäriin.

Rosenvall muistuttaa, että erektiohäiriö ei ole itsenäinen ilmiö vaan osa terveyttä. Ongelma enteilee huomattavasti pahempaa tilaa, sepelvaltimotautia.

Miehen tulee vaieta

Lääkärin ja potilaan kohtaamisessa on aina voimakkaat tunteet mukana. Rosenvallin mukaan myös miehet osaavat puhua ja itkeä vastaanotolla.

− Naiset kertovat spontaanimmin muutakin kuin vaivan, mieheltä pitää ehkä vähän enemmän kysellä. Mutta kyllä hekin kertovat asioita, Rosenvall sanoo.

Naisille tunteiden kuvaaminen ja niistä keskusteleminen on yleensä miehiä helpompaa. Myös Rosenvall on tavannut vastaanotolla miehiä, joiden on vaikeaa kertoa tilanteestaan edes omalle vaimolle.

− Kulttuurissamme asian tekee miehille vielä vaikeammaksi se, että negatiivisista asioista ei saa puhua. Nainen saa heittää lautasilla, eikä mies mene siitä kenellekään sanomaan. Mutta jos mies paiskaa nyrkin pöytään, se on kotiväkivaltaa, Rosenvall kärjistää.

Naiset ovat usein myös miehiä sosiaalisesti taitavampia. Heillä piirre katsotaan positiiviseksi; sitä saa kehittää ja kasvattaa, kun taas miehen tulee pysyä hiljaa.

Pitkään lääkärinä toiminut Rosenvall näkee keskustelukulttuurissa myös positiivista kehitystä.

− 25 vuodessa kulttuuri on muuttunut paljonkin. Asiasta kuin asiasta voi keskustella, ainakin lääkärin vastaanotolla.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat