Lääkäri kilpirauhasoireista: Turha lääkitseminen jopa vaarallista

Kilpirauhasen toimintahäiriöt 17:02

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi selvensi, miksi Wilsonin oireyhtymää ei hoideta lääkityksellä. Lääkärin mukaan turha hoito saattaa olla myös vaarallista.

Internetissä keskustellaan kiivaasti kilpirauhasen vajaatoiminnasta, Wilsonin syndroomasta ja lääkäreiden innottomuudesta hoitaa kyseistä sairautta. Sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miksi Wilsonin sairautta ei hoideta lääkkeillä.

– Kun kysymyksessä ei ole tunnustettu sairaus, eikä sille ole biologisia tai lääketieteellisiä perusteita, niin vastaus on kyllä, ei sellaista sairautta voi, eikä pidä hoitaa, Soppi kertoo.

Wilsonin oireyhtymässä potilas tunnistaa itsellään kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyviä oireita, mutta veriarvot ovat kuitenkin normaalit. Potilas saattaa haluta lääkitystä oireilleen, mutta lääkitystä ei määrätä. Internet-keskustelussa on noussut esille väittämiä siitä, että lääkärit eivät osaa tai halua hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

– Ensinnäkin ei ole syytä hoitaa sairautta, jota ei ole olemassa. Toisaalta, hoidossa on käytetty erittäin suuria lääkeannoksia. Ulkomailla näistä on raportoitu kuolemantapauksia, Suomessa on vaadittu tehohoitoa. Lukuisat potilaat ovat joutuneet hakeutumaan sairaalahoitoon sydämen rytmihäiriöiden ja eteisvärinän vuoksi. Potilasturva on vaarantunut, Soppi sanoo.

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa elimistön toiminta hidastuu kokonaisuutena. Oireita voivat olla muistin ja keskittymisen heikentyminen, alavireys, väsymys, painonnousu, kuukautishäiriöt ja kuulohäiriöt.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa tai liikatoimintaa hoidetaan, kunhan sairaus on diagnosoitu. Suurin osa diagnooseista varmennetaan verikokeilla.

– Kilpirauhaskokeiden hinta on pieni. Eli jos vähääkään tulee mieleen, että kysymys voisi olla kilpirauhastoiminnan häiriöstä, en usko että kenelläkään on vaikeuksia päästä kilpirauhaskokeisiin, Soppi arvioi.

Kilpirauhasongelmat ovat Suomessa yleisiä. Noin 300 000 kärsii varsinaisesta kilpirauhasen vajaatoiminnasta. 200 000 potilasta taas kärsii lievemmästä vajaatoiminnasta.

Internetissä on keskusteltu siitä, rajoittaako Valvira lääkäreitä hoitamasta kilpirauhasongelmista kärsiviä potilaitaan. Valviran tiedotteen mukaan kahden lääkärin oikeutta hoitaa kilpirauhaspotilaita on rajoitettu ja kahdelle lääkärille on annettu varoitus.

Miksi kilpirauhasen toimintahäiriöiden diagnosoiminen on vaikeaa? Hoidetaanko kilpirauhasen vajaatoimintaa masennuslääkkeillä? Voiko oireiden takana olla muita sairauksia? Katso lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat