Korkokengistä vaivaisenluu? Asiantuntija kommentoi

Noin joka kolmas suomalainen aikuinen kärsii vaivaisenluusta. Ortopedi Markus Torkki kertoo, mistä vaivassa, johon liittyy monenlaisia uskomuksia, on todellisuudessa kyse.

Korkokengät pilaavat ryhdin, ja kaupan päälle saat vaivaisenluut. Väittämä lienee suurimmalle osalle naisista tuttu.

Onko vaivaisenluu todella vääjäämätön seuraus kopisevista koroista? Olettamusta tukee ainakin se, että Suomessa noin 90 prosenttia vaivaisenluuleikkaukseen päätyvistä on naisia.

− Jalkineen vaikutus vaivaisenluun syntyyn on olemassa. Liian pieni, liian kapeakärkinen ja liian korkeakorkoinen kenkä on yleensä aika epäterveellinen, ortopedi Markus Torkki kertoo.

− Japanin kaltaisissa kulttuureissa käytettiin pitkään sandaalityyppisiä jalkineita. Kun länsimaiset jalkineet yleistyivät, yleistyi myös vaivaisenluu. Kun puolestaan mennään syvälle Afrikkaan, vaivaisenluu on siellä harvinainen.

Perimä vahva tekijä

Korkeita korkoja vaivaisenluusta ei ole silti yksinomaan syyttäminen. Kyseessä on kaikkinensa yleinen jalan etuosan virheasento, josta kärsii Suomessa noin joka kolmas aikuinen.

− Vaivaisenluun synty johtuu hyvin pitkälle perintötekijöistä. Joidenkin jalat ovat alttiimmat jalan virheasennon kehittymiselle, Torkki sanoo.

Vaivaisenluu syntyy, kun jalan biomekaaninen toiminta häiriintyy ja jalkaan tulee kampeavia voimia, jotka kohdistuvat isovarpaan tyvinivelen seutuun. Seurauksena jalan omat lihakset ja jänteet alkavat kääntää ensimmäistä varvasta kohti muita varpaita, jolloin ensimmäisen jalkapöydän luun pää nousee näkyviin pattina.

− Joskus olen nähnyt, että vaivaisenluu kehittyy hyvinkin nopeasti, muutamassa kuukaudessa. Tyypillistä kuitenkin on, että virheasento pahenee vuosien myötä.

Se, miten virheasento kunkin kohdalla oireilee, on vaihtelevaa.

− Kiputila voi tulla myös yhtäkkiä. Osalla luonto hoitaa asian, mutta joskus kipu jää päälle.

Leikkauksesta toipuminen vie aikaa

Suurin osa vaivaisenluuta potevista pärjää ilman leikkausta. Jos luu äityy todella kipeäksi, leikkaushoidosta keskustellaan lääkärin kanssa.

Torkki painottaa, ettei leikkausta tule käsittää ihmekonstina vaivan eliminoimiseksi. Pelkkä esteettinen haitta ei ole pätevä syy operointiin.

− Joskus on leikattu kauneuden vuoksi, mutta siitä ei seuraa hyvää. Leikkaus pitäisi kohdentaa niille, joilla vaivaisenluuhun liittyy kipuja, ortopedi sanoo.

Vaivaisenluun leikkaus on päiväkirurginen toimenpide, mutta ison operaatiosta tekee se, että jälkihoito vie aikaa.

− Leikatun jalan käyttöä pitää rajoittaa reilun kuukauden päivät ennen kuin pääsee edes normaalisti kävelemään. Myös kipujen lievittyminen saattaa vaatia pitkän ajan. Joskus ihmiset yllättyvät tästä.

− Lääkärinä ottaa joskus pattiin, jos vastaan tulee ihminen, joka on turhamaisuuttaan näitä kenkiä käyttänyt ja sitten vaatii leikkausta. Siinä joudutaan vähän neuvottelemaan, Torkki sanoo.

Juttu on uusinta maaliskuulta 2011.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat