Korkea leposyke on vaaran merkki – riski vakaviin sairauksiin suurempi

Korkea sydämen leposyke liittyy tuoreen tutkimuksen mukaan suurentuneeseen riskiin sairastua sepelvaltimotautiin, aivoverenkiertohäiriöihin ja mahdollisesti myös syöpään ja muihin sairauksiin.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä korkea leposyke on yhdistetty etenkin sydänsairaiden oireisiin, mutta on ollut epävarmempaa, näkyvätkö samat yhteydet myös muussa väestössä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin ja yhdistettiin 45 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Niiden perusteella sairastumisriskit kasvavat tasaisesti, mitä korkeampi leposyke on. Verrattuna henkilöihin, joiden sydämet lyövät alle 60 lyöntiä minuutissa, yli 80 lyönnin leposyke merkitsee 30 prosenttia suurempaa riskiä sairastua sepelvaltimotautiin ja kahdeksan prosenttia suurempaa riskiä aivoverenkiertohäiriöihin. Muiden kuin sydän- ja verisuonitautien riski on heillä 31 prosenttia suurempi.

Äkkikuolemat olivat niin ikään yleisempiä osallistujilla, joiden leposyke oli korkea, mutta yhteys katosi, kun analyysista suljettiin pois verenpaine- ja diabetespotilaat.

Tutkimus ei paljasta, miksi korkea leposyke liittyy sairastumisriskeihin, mutta mahdollisia selityksiä on monia. Korkea leposyke voi olla muun muassa merkki stressistä ja ahdistuksesta, tulehdustiloista ja verenvirtauksen ongelmista, mitkä kaikki voivat altistaa sairastumisille.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

Opi ensiapua! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat