Kesä haastaa ihon – lääkärin vinkit karvanpoistoon, hikoiluun, aurinkoon, uintiin

Kesällä ajellaan sääriä, kävellään sukat sandaaleissa, hikoillaan, otetaan aurinkoa, uidaan ja liikutaan luonnossa. Lääketieteen lisensiaatti ja ihotauteihin erikoistuva lääkäri Miia Härkönen kertoo, miten iho selviää eri tilanteista terveenä.

Ihokarvojen poisto

Jos iho alkaa ajelun jälkeen kutista ja siihen ilmestyy punaisia näppyjä, kyse on mitä todennäköisimmin karvatupen tulehduksesta.

On tärkeää poistaa ihokarvat aina niiden kasvusuunnan mukaisesti, ei vastakarvaan. Kun karvoja ajelee, terän pitäisi myös olla aina puhdas ja ehdottomasti henkilökohtainen, jotta turhilta bakteeritartunnoilta vältytään.

Karvatupet saattavat ärtyä ja tukkeutua senkin takia, jos iholle levitetään heti karvojen poiston jälkeen hyvin raskasta ja öljymäistä rasvaa. Iho tulisikin kuivata hyvin ja pitää "ilmastoituna" jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen.

Joskus karvatupen tulehdukset saattavat edetä hyvin kipeiksi paiseiksi. Mikäli tilanne ei helpotu itsestään, on mentävä lääkäriin. Hoitona käytetään muun muassa lääkärin määräämää rikkisekoitevoidetta.

Hikoilu

Joillakin atooppista ihottumaa sairastavilla iho voi kesällä paremmin, toisilla hikoilu sen sijaan pahentaa ihottumaa ja ihon kutinaa. Muillekin kuin atoopikoille ihon hautuville taivealueille saattaa ilmestyä kesäaikaan haudeihottumaa. Hautumien takia hiivasieni pääsee helposti esimerkiksi nivusien, kainaloiden ja rintojen alle.

Jos kesällä hikoilee paljon, on tärkeää käydä päivittäin suihkussa. Kannattaa käyttää pesuaineita, jotka eivät kuivata. Joka kerta ei tarvitse jynssätä saippualla, vaan aivan tavalliset hajusteettomat perusvoiteet käyvät. Niitä voi ottaa matkallekin mukaan, jolloin sekä ihon pesu että rasvaus onnistuvat helposti samalla aineella.

Sandaalit ja sukat

Jos sandaalien kanssa pitää kesällä sukkia, sukkien pitää ehdottomasti olla puhtaat, sillä varpaanväleihin tulee lämpimällä ilmalla herkästi hautumia sekä sieni-infektioita.

Myös varpaanvälit ja jalkapohjat on hyvä pitää siisteinä, ettei niihin ilmesty rikkoumia, joista bakteerit pääsevät sisään – muuten seurauksena voi pahimmillaan olla ruusuinfektio, jota hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla.

Auringosta ihottumaa

Aurinko voi aiheuttaa ihottumaa ja polttamia. Aikuisilla aurinkovoiteen suojakerroin tulisi olla vähintään 20, lapsilla vielä suurempi.

Niin sanottu monimuotoinen valoihottuma voi nimensä mukaisesti esiintyä monen erinäköisenä, mutta alkaa yleensä voimakkaasta altistuksesta auringonvalolle. Yleensä muutaman tunnin–vuorokauden sisällä altistuksesta ihottumaa alkaa ilmaantua niille alueille, joille säteilyä on tullut. Ihottuma voi näyttäytyä muun muassa nokkosrokkotyyppisenä tai laajempina paukamina.

Yleensä kevään ensimmäiset oleskelut auringossa ovat kaikista hankalimpia ja ihottuma menee itsestään ohi lieventyen kesän kuluessa. Lievää, käsivarsilla esiintyvää valoihottumaa helpottavat kortikosteroidivoiteet sekä antihistamiinit. Jos oireilu on todella voimakasta, itseään voi siedättää aurinkoon etukäteen aloittamalla tarpeeksi ajoissa lääkärin määräämän valohoidon – solarium ei auta, mutta esimerkiksi UVB- ja SUP-valohoitojaksot toimivat oikein hyvin.

Uiminen

Luonnonvesien levät voivat aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa. Mahdollinen kutinan aiheuttaja on myös järvisyyhy, jolle ominaiset kutiavat näppylät aiheuttaa vesilintujen loinen imumato. Järvisyyhy oireilee jälkikäteen tyypillisesti uimapuvun peittämällä alueella.

Joskus loppukesäisin näkee myös, että järven rannalla oleskelleilla ihmisillä esiintyy tavallista enemmän märkärupea eli ihon tulehdusta. Uimaloiden ja altaiden kloorivesi puolestaan saattaa kuivattaa ihoa. Ihon rasvaaminen uinnin jälkeen auttaa.

Luonnossa liikkuminen

Tietyt kasvit ja aurinko voivat yhdessä aiheuttaa rakkulaista ihottumaa, jota kutsutaan fytofotodermatiitiksi. Sitä näkee esimerkiksi pikkulapsilla, jotka ovat leikkineet pusikossa rannalla ja lisäksi saaneet aurinkoa. Ihottumaa aiheuttavat kasvit sisältävät psoraleeni-kemikaalia, jota esiintyy tuoksuruudassa, sellerissä sekä tietyissä putkikasveissa, kuten koiranputkessa.

Hoidoksi fytofotodermiittiin käy hydrokortisonivoide ja kosteat kääreet. Ihottuma häviää itsestään muutamassa viikossa, mutta jättää jälkeensä tumman pigmentin, joka saattaa kadota lopullisesti vasta muutamassa vuodessa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox, Lehtikuva

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat