Kerrotko itsellesi näitä epäterveellisiä valheita? Lopeta itsepetos

MSN.com listasi selityksiä, joilla ihmiset perustelevat epäterveellisiä tottumuksia. Tunnistatko itsesi?

”Jätän aamupalan väliin ja lounaskin on niukka, joten voin syödä illalla mitä tahansa.”

Aamupalan väliin jättävillä on havaittu taipumusta korkeampaan painoon ja epäterveellisempiin ruokailutottumuksiin – esimerkiksi runsaskalorisiin välipaloihin – kuin niillä, jotka syövät aamupalan. Aterioiden yli hyppimällä jää myös paitsi ravintoaineista, joita keho tarvitsee jaksaakseen. Terveellinen aamupala ja lounas ei sitä paitsi mitenkään sulje pois illallisesta nauttimista.

”Jos tarvitsen energiaa, juon kahvia.”

Kofeiini piristää ja auttaa keskittymään, mutta siihen nojaaminen heikotuksen hetkellä voi johtaa energiatasojen pahempaan romahtamiseen myöhemmin. Pitkässä juoksussa energiatasoja heilautteleva kahvi ei siis ole paras vaihtoehto. Kannattaa mieluummin hakea helpotusta vaikka hedelmästä tai smoothiesta.

”En tarvitse lomaa, sillä saan energiaa työstäni.”

Ylpeys kovasta työnteosta ja lomien pitämättömyydestä voi käydä lankeemuksen edellä. Voittoa tavoittelemattoman Families and Work Institute -keskuksen vuonna 2008 tekemän selvityksen perusteella ne, jotka pitivät lomaa yli 13 päivää vuodessa olivat kaiken kaikkiaan terveempiä kuin ne, jotka pitivät lomaa sitä vähemmän. Psyykkinen hyvinvointi vaatii myös rentoutumista.

”En ota aurinkoa, joten en tarvitse aurinkovoidetta.”

Aurinkovoide ei ole vain auringonottoa varten, sillä aurinko on ihan yhtä vaarallista uima-altaan vieressä loikoillessa kuin koiran kanssa kävellessä tai puutarhassa hyöriessä.

”Käytän kolesterolilääkitystä, joten voin syödä mitä haluan.”

Kolesterolia alentavat lääkkeet, kuten statiinit, toimivat parhaiten yhdessä terveellisen ruokavalion kanssa. Lääkitys ei siis ole terveellisen ruokavalion korvike. Mitä kehnommin syö, sitä todennäköisemmin tulee tarvitsemaan entistä enemmän lääkitystä.

”Jokainen nainen lihoo vaihdevuosien jälkeen, en voi sille mitään.”

Lääkäri Irv Rubenstein sanoi MSN.comille, ettei painonnousu vaihdevuosien jälkeen ole välttämätöntä. Vaikka hormonaalisia muutoksia tapahtuukin, osansa on myös lihasmassan häviämisellä. Siihen voi puolestaan vaikuttaa muun muassa harjoittamalla lihaskuntoa. Kalorien vähentäminen ja aktiivisuuden lisääminen voi kantaa pitkälle, joten ruokavaliota kannattaa tarkastaa ajan myötä.

”Olen koko päivän liikkeessä, joten minun ei tarvitse harrastaa liikuntaa.”

Vaikka tuntisi ”juoksevansa paikasta toiseen” koko päivän, harva tulee todellisuudessa liikkuneeksi niin paljon kuin luulee. Medicine & Science in Sports & Exercise -julkaisussa vuonna 2010 ilmestyneen selvityksen perusteella esimerkiksi yhdysvaltalaiset ottavat päivittäin noin viisi tuhatta askelta usein suositellun 10 000 sijaan. Vaikka hääräämistä tuntuisi riittävän, suuri osa ajasta kuluu myös autossa, television edessä, tietokoneen ääressä ja kokouksissa istuessa.

”Pieni tissuttelu illalla auttaa minua nukahtamaan paremmin.”

Jotkut kääntyvät pullon puoleen parempien yöunien ja stressin lievityksen toivossa. Pieni määrä alkoholia ennen nukkumaanmenoa voi kyllä auttaa nukahtamaan, mutta itse unesta tulee kevyempää ja rikkonaisempaa, minkä seurauksena olo ei aamulla olekaan virkistynyt. Alkoholiin nukkumattina luottavien kannattaa etsiä muita vaihtoehtoja, pyrkiä säännölliseen unirytmiin ja asettaa makuuhuoneen lämpötila sopivan viileäksi.

”Tupakka tai pari päivässä ei haittaa.”

Vaikka monet tupakoinnista johtuvat sairaudet kehittyvät hitaasti, terveyshaittoja syntyy jo yhtä tupakkaa poltettaessa ja välittömästi sen jälkeen. Esimerkiksi syke nousee, verisuonet supistuvat, veren hyytyminen hidastuu, keuhkojen värekarvat lamaantuvat, ihon elastaanien hajoaminen nopeutuu ja ruokatorven sulkija ärsyyntyy. Savuke toisensa perään alkaa kasaantua myös pitkäaikaisvaikutuksia.

”Ikää tulee, joten en tarvitse niin paljon unta.”

Studio55.fin haastattelema tutkimusprofessori Timo Partonen on sanonut, että unen tarve ei muutu kovinkaan paljon vanhemmiten. Sen sijaan vuorokaudessa nukkumiseen käytetty aika saattaa jakaantua enemmän myös päiväuniaikoihin, ja usein uni myös muuttuu ikääntyessä laadultaan kevyemmäksi.

Lähteet: MSN.com, Stuk.fi, Tukiverkko.fi, Terveyskirjasto.fi, Mayoclinic.org

Lue myös:

    Uusimmat