Keho kuntoon luonnollisin konstein sata vuotta vanhalla tekniikalla

Kun ymmärrät, miten kehon ja mielen välinen vuorovaikutus toimii, koko kehosi vapautuu ja liikkuminen kevenee. Alexander-tekniikka auttaa löytämään tietoisen ja tasapainoisen tavan käyttää kehoaan.

Alexander-tekniikan historia

Alexander-tekniikan kehittäjä on australialaissyntyinen näyttelijä-lausuja F.M. Alexander (1869−1955). Mies havahtui, että jokin on pielessä, kun hän alkoi menettää toistuvasti äänensä näyttämöllä.

Mitä minulle tapahtuu, kun lausun, oli kysymys, jota Alexander alkoi tutkia peilin edessä. Tarkkailun myötä hän havaitsi, että muun muassa pään taaksepäin kallistaminen ja rintakehän röyhistäminen ovat haitallisia äänenkäytölle. Niistä aiheutuneet jännitykset olivat syynä ääniongelmiin.

Alexander alkoi purkaa omatoimisesti haitallisia tottumuksiaan ja ryhtyi myöhemmin opettamaan myös muita.

Mistä tekniikassa on kyse?

Alexander-tekniikka on sata vuotta vanha hienovarainen menetelmä, jossa vartaloa ja sen liikkeitä tarkastellaan psykofyysisen kokonaisuuden osina. Tekniikan avulla ihminen oppii tiedostamaan kehon ja mielen välistä vuorovaikutusta.

Kehossamme on usein paljon ylimääräistä jännitystä, minkä johdosta niskan, pään ja selän suhde on epätasapainossa. Alexander-tekniikka auttaa parantamaan tätä tasapainoa, jonka myötä koko keho vapautuu ja liikkuminen kevenee.

Miten se toimii käytännössä?

Perinteinen ja samalla tuloksekas tapa opiskella Alexander-tekniikkaa on käydä yksityistunneilla koulutetun ohjaajan johdolla. Tuntien määrä riippuu kunkin tarpeista ja tavoitteista. Tarjolla on myös kursseja.

Opettaja auttaa oppilasta sekä sanallisesti että kevyesti käsillään ohjaten muuttamaan kaavamaisia ja epäsuotuisia tottumuksia. Tekniikan anti on aina yksilöllinen. Koska kyseessä on oppimismenetelmä, se vaatii oppilaan omaa aktiivista työskentelyä.

Tunteihin liittyy usein aktiivinen lepoasento, joka tukee ja vapauttaa selkää. Kun tietoisuus lisääntyy, ihminen oppii muuttamaan ei-toivottuja tapoja ja soveltamaan taitoja jokapäiväisiin askareisiin ja liikkeisiin, kuten istumiseen, seisomiseen, kävelemiseen ja kumartumiseen. Jahka taidot lisääntyvät, ne toimivat myös vaativammissa haasteissa.

Kenelle tekniikka soveltuu?

Alexander-tekniikka soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan ja työssä jaksamisestaan tai ihmisille, jotka tuntevat olonsa henkisesti tai fyysisesti jännittyneiksi. Iällä ja kunnon lähtötasolla ei ole merkitystä.

Tekniikasta on ollut tiettävästi apua muun muassa terapeuteille, opettajille, puhujille ja toimistotyöntekijöille sekä kaikille, jotka käyttävät työssään kehoaan.

British Medical Journalissa ilmestyi elokuussa 2008 laaja tutkimus, jossa selvisi, että Alexander-tekniikan opetus paransi merkittävästi kroonisesta alaselkäkivusta kärsivien toimintakykyä sekä vähensi kipua.

Alexander-tekniikka maailmalla

Alexander-tekniikkaa käytetään ympäri maailmaa muun muassa helpottamaan niska-, hartia- ja selkäsärkyjä, vähentämään stressiä ja ylikuormittumista, parantamaan ryhtiä sekä lievittämään nivel- ja lihasvaivoja.

Tekniikka toimii hyvin erilaisten rasitusvammojen ehkäisyyn, antaa tukea raskausaikaan, parantaa suorituskykyä urheillessa, esiintyessä ja soittaessa sekä auttaa saavuttamaan vapautta ja helppoutta liikkeisiin.

Alexander-tekniikka Suomessa

Ensimmäiset viitteet Alexander-tekniikan rantautumisesta Suomeen ajoittuvat 1980-luvun alkupuolelle. Vuonna 1986 tekniikan taitaja Dick Gilbert saapui vuodeksi Sibeliusakatemiaan jakamaan tietämystään eri osastoille. Hän otti vastaan myös akatemian ulkopuolisia ihmisiä.

Samainen mies veti ensimmäisen Suomessa pidetyn koulutuksen 1990-luvun lopussa. Tänä päivänä Alexander-tekniikan opettajia on maassamme reilut 20.

Positiivisia esimerkkejä

Sveitsiläinen suuryritys Victorinox teki 2000-luvun alussa työhyvinvointikokeilun. Yritys palkkasi Alexander-opettajan Sveitsin-toimipisteeseensä, jossa työskenteli usean ammattialan ihmisiä. Kuuden vuoden aikajänteellä ohjelman aloittamisesta työntekijöiden poissaolot vähentyivät 40 prosentilla.

Isossa-Britanniassa tehtiin muutama vuosi sitten tutkimus, jossa tarkasteltiin selkäongelmaisia potilaita. Yksi ryhmä sai särkylääkettä ja mahdollisesti fysioterapiaa, toinen ryhmä kuusi kertaa klassista hierontaa, kolmas ryhmä kuusi Alexander-tekniikan yksityistuntia ja neljäs ryhmä 24 tekniikan yksityistuntia.

Tutkimus osoitti, että erityisesti pitkäaikaisvaikutukset olivat Alexander-tekniikan kohdalla hyviä.

Lähteet: Alexander-tekniikan opettaja Soile Lähdenperä ja Finstat.fi

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat