Mainos

Kärsitkö kuivista limakalvoista? Tässä hoitokeinot

Onko sinulla usein ärsytystä ja kutinaa emättimessä? Ilmeneekö sinulla kirvelyä virtsatessa, virtsankarkailua tai vuotoa? Kyse voi olla limakalvojen kuivuudesta. Suurin osa naisista kokee jossain kohtaa elämää limakalvojen kuivuutta ja ohentumista. Älä turhaan kärsi ongelmista, sillä niihin on saatavilla apua.

Syitä limakalvojen kuivuudelle ja ohenemiselle

Yksi syy limakalvojen kuivumiselle on hormonaaliset muutokset. Nämä muutokset eivät liity pelkästään ikään. Raskaus ja imetys vaikuttavat myös naisen hormonitoimintaan. Ikääntymisestä johtuvalla hormonitoiminnan vähyydellä on vaikutusta myös emättimen joustavuuteen ja ohenemiseen. Sairaudet, lääkitykset ja stressi voivat niin ikään vaikuttaa naisen limakalvojen kuntoon. 

Limakalvojen kuivumisen ja ohenemisen oireet

Limakalvojen kuivuus aiheuttaa ihoärsytystä, kutinaa, vuotoa ja yhdyntäkipuja. Tällä on vaikutusta naisen seksuaalisuuteen. Toisaalta se lisää myös riskiä virtsatie- ja emätintulehduksille.

Apua kuiville limakalvoille

Jos on kyse estrogeenin puutteesta, niin käytettävissä on erilaisia estrogeenihoitoja. Hoitona voidaan käyttää paikallisesti laitettavia voiteita, emätinpuikkoja tai emättimeen laitettavia tabletteja. Tämän lisäksi on saatavilla estrogeenihoitoa tabletteina, laastarina tai voiteena. Estrogeenihoidosta on hyvä keskustella lääkärin kanssa, jolloin valitaan paras mahdollinen vaihtoehto.

Kuivia limakalvoja voidaan hoitaa myös ilman estrogeenia

Kaikki naiset eivät halua tai voi käyttää estrogeenia sisältäviä tuotteita. Limakalvoja voidaan hoitaa paikallisesti laitettavilla emätingeeleillä, jotka eivät sisällä estrogeenia. Emätingeeli tarttuu emättimen seinämään ja kosteuttaa limakalvoja. Geelin tarkoituksena on kosteuttaa limakalvosoluja ja siten lisätä emättimen joustavuutta. Päivittäistavarakauppoihin on tullut RFSUn emätingeeli Klick Remoist Gel, joka ei sisällä estrogeenia. Tuote on helppo laittaa asettimen avulla, ja sitä käytetään joka kolmas päivä.  

Liukuvoide on tarkoitettu nautinnon lisäämiseen

Liukuvoide on tarkoitettu erityisesti nautinnon lisäämiseen, ei vain avuksi ongelmiin. Kosketus, seksi tai itsetyydytys tuntuu erilaiselta liukuvoiteen avulla. Sen lisäksi se on välttämätön lisä seksissä, kun lisäluistoa kaivataan.

Liukuvoide auttaa limakalvoja pysymään kunnossa silloin, kun kiihottuminen on hetkellisesti kateissa tai kostuminen on vaikeutunutta hormonaalisten muutosten, kiireen, stressin, sairauden tai lääkitysten seurauksena.

Liukuvoiteen avulla haetaan nautintoa kummallekin osapuolelle. Kokeile, miltä liukuvoide tuntuu kumppanille annettavalla intiimihieronnassa, tai kokeile sitä yhdessä välineiden kautta. Testaa vaikka RFSUn Klick Natural Glide. Se on mieto ja hellävarainen vesipohjainen liukuvoide, jota voi käyttää yhdessä kondomin ja välineidenkin kanssa. Tämäkin tuote löytyy päivittäistavarakaupoista.

Lääkärille kannattaa mennä, jos itsehoidosta ei ole hyötyä tai kuivuuteen liittyy ylimääräisiä vuotoja, virtsaamisvaivoja tai oireet viittaavat tulehdukseen. Älä arastele turhaan liukuvoiteen käyttöä, vaan lähde etsimään yhteistä nautintoa kumppanisi kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat