Kaljaa, makkaraa ja penkkiurheilua – Suomalainen mies sairastuu naista nuorempana

Kalja ja makkara. Siinä pari suurta syytä siihen, miksi suomalaiset miehet elävät keskimäärin naisia lyhyempään. Lääkärillekin mennään edelleen lähinnä vaimon tai tyttären painostuksesta.

– Suomalaisten miesten eliniän odote on hieman vajaat 77 vuotta. Naiset elävät keskimäärin kuusi vuotta pidempään. Diagnosoidut sairaudet alkavat lisääntyä molemmilla sukupuolilla vähitellen kolmenkympin jälkeen, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen sanoo.

Vanhetessa sairastutaan tyypillisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin sekä mielenterveyden häiriöihin.

– Merkittävimmin miehet ja naiset eroavat toisistaan sydänsairauksien ryhmässä. Koska estrogeeni suojaa naisten verisuonia, heidän sepelvaltimotautiin sairastumisensa ajoittuu kymmenen vuotta miehiä myöhäisempään ikään.

Kokevat itsensä sairaammiksi kuin naiset

Siinä, kuinka huonoksi terveydentila itse koetaan, tapahtuu harppaus huonompaan viidenkymmenen ikävuoden jälkeen.

– Miehet luultavasti pitävät tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä mielenterveyden häiriöitä kaikkein hankalimpina, sillä ne vaikuttavat elämänlaatuun ehkä kaikkein nopeimmin. Toki myös miehille tyypilliset testosteronivajeen tai eturauhasen liikakasvun aiheuttamat oireet voidaan subjektiivisesti katsoen mieltää vaikeiksi, Halonen sanoo.

– Kokonaisuutena ikääntyvät miehet kokevat terveytensä tutkimusten mukaan hieman huonommaksi kuin naiset. Tähän saattaa vaikuttaa testosteronin määrän vähenemisen lisäksi koulutus ja työtehtävät – miehiä lienee ruumiillisessa työssä jonkin verran enemmän kuin naisia.

"Kiinnostus liikuntaan vähenee penkkiurheilua lukuun ottamatta"

Halonen kertoo, että vaikka perintötekijöillä on osansa, suomalaisen miehen elintavat vaikuttavat sairastumisiin merkittävästi.

– Tupakka on yksittäisistä riskitekijöistä edelleen suurin. Silti keskimääräisen suomalaisen keski-ikäisen miehen asenne oman terveyden ylläpitoon voisi ylipäätään olla parempi. Riskien tiedostamisesta huolimatta nuoruuden ja perheen perustamisen jäädessä taakse kiinnostus liikuntaan vähenee penkkiurheilua lukuun ottamatta paljon. Monille kaljasta ja makkarasta koostuva ruokavalio sekä vähäinen liikunta muodostavat näin kärjistettynä sen suurimman terveysriskin.

– Oman käsitykseni mukaan miehet myös edelleen välttelevät ja pelkäävät lääkärillä käyntiä. Jos kovin hälyttäviä vaivoja ei ole, niin se on varmasti vaimo tai tytär, joka ensimmäisenä patistaa vastaanotolle. Suomalaiset miehet mielellään ihmettelevät tilannetta kotona niin pitkään kuin mahdollista, Halonen sanoo.

Tapaturma-alttiimpia

Myös henkiset kriisit voivat vaikuttaa miehen fyysiseen terveyteen.

– Esimerkiksi työttömäksi jääminen ja avioero ovat isoja asioita, joiden seurauksena voi sairastua mielenterveyden häiriöihin. Vaikka selviäisi ilman mielenterveyden sairauden diagnoosia, niin tällaiset muutokset vaikuttavat usein elintapoihin ja sitä kautta fyysiseen terveyteen.

– Miehet ovat myös naisia alttiimpia tapaturmille. Suomalaisten miesten vastakkaista sukupuolta alempaa eliniän odotetta selittävät siis paitsi sydän- ja verisuonisairaudet, myös onnettomuudet ja väkivaltaiset kuolemat, joita on miehillä tilastollisesti enemmän, Halonen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva, Terveystalo

Jaakko Halonen vierailee Studio55.fi -ohjelmassa maanantaina 25. maaliskuuta. Lähetyksen jälkeen klo 9.30 hän vastaa katsojien kysymyksiin verkkovieraanamme. Lue lisää ja lähetä kysymys tästä!

Lue myös:

    Uusimmat