Hormonihoidolla eroon eturauhassyövästä

Hormonihoito saattaa sädehoitoon yhdistettynä selättää syövän, jos leikkaaminen ei ole mahdollista. Urologian professori Teuvo Tammela kertoo, miten hormonihoito toimii eturauhassyövän hoidossa.

Maanantaina 9. syyskuuta Studio55.fi-vieraana kävi muusikko Harri Halme, joka keskusteli eturauhassyövästään. Hän kertoi, että hänen sairauttaan hoidettiin kokeellisella lääkityksellä. Hän sai pistoksia vatsanahkaan ennen sädehoidon aloittamista.

Kyse on LHRH-antagonistihoidosta. Yleisimmin käytössä oleva LHRH-agonisti- tai analogihoito kehitettiin 1980-luvulla. Antagonistihoito on uudempi, mutta toimii samalla periaatteella. Urologian professori Teuvo Tammela kertoo, että hoito ei ole oikeastaan kokeellinen, vaikka se uusi onkin.

– Se on ihan kliinisessä käytössä oleva virallinen hoito, Tammela huomauttaa.

LHRH-antagonistihoito on hormonihoitoa, joka toimii samalla tavalla kuin kivesten poistoleikkaus, mutta sisäisesti ja lääkkeellisesti. Se lopettaa kivesten hormonitoiminnan ja aiheuttaa siten myös samoja sivuvaikutuksia kuin kivesten leikkaaminen.

– Tulee kuumia aaltoja, lihaskunto heikkenee, luusto haurastuu ja ruokahalu voi kasvaa, Tammela luettelee.

– Libido myös vähenee, mutta hoito ei vääjäämättä tarkoita erektiohäiriöitä. Jotkut pystyvät yhdyntöihin ainakin jonkin aikaa.

Hormonihoitoa voidaan käyttää yksinään tai se voidaan yhdistää sädehoitoon. Tammela painottaa, että hormonihoito ei ole leikkaamisen kanssa kilpaileva menetelmä, niitä vaan käytetään eri tilanteissa. Leikkausta suositaan Tammelan mukaan erityisesti alle 65-vuotiailla miehillä, sillä se parantaa syövän varmemmin.

– Hormonihoidolla ei yksinään parane. Jos syöpä on paikallinen, sitä voidaan yrittää parantaa yhdistämällä hormoni- ja sädehoitoa. On osoitettu, että hormonihoito parantaa sädehoidon tuloksia.

Jos syöpä on ehtinyt levitä, hormonihoitoa on pakko käyttää yksinään. Sekin yleensä auttaa – hormonihoidon avulla syöpä saadaan nukkuvaan tilaan ja sen teho kestää jonkin aikaa. Tammelan mukaan syöpä kuitenkin uusii ennemmin tai myöhemmin, jos hormonihoito jää ainoaksi hoitokeinoksi.

LHRH-antagonistihoidon käytännön toteutus riippuu siitä, yhdistetäänkö se sädehoitoon. Sädehoidon liitännäishoitona se voi Tammelan mukaan kestää puolesta vuodesta kolmeen vuoteen. Jos hormonihoitoa käytetään yksinään, se jatkuu koko loppuiän.

Katso hormonihoidon avulla selvinneen Halmeen haastattelu:

Ärhäkkä syöpä yllätti! 25:00

Lue myös:

    Uusimmat