Hiusmurtuma paljasti osteoporoosin – sairaus on lyhentänyt Kristiinaa kolme senttiä

Kun Kristiina Osara loukkasi jalkansa ja sai hiusmurtuman, kipu ei ottanut lähteäkseen. Tutkimusten jälkeen selvisi, että hänellä on osteoporoosi. Sairaus saatiin kuriin vasta, kun syy sen takana – vuosikausien oireeton keliakia – todettiin.

Kristiina Osara, 64, käveli kesämökin läheisellä hakkuualueella poimimassa vadelmia heinäkuussa 2007, kun alkoi sataa.

– Tuli kiire pois. Astuin sammalmättääseen, joka pettikin alta. Jalka putosi alas polvea myöten. Sattui niin hirveästi, etten päässyt siitä mihinkään, Kristiina muistelee.

Hän soitti kännykällä miehelleen.

– Kesti kauan, että hän löysi minut sieltä umpipusikosta.

Lopulta ambulanssimiehistön täytyi kantaa marjastaja pois. Kristiina kuljetettiin kesäpaikkakunnan terveyskeskukseen, jossa hänellä todettiin nyrjähdys ja lähetettiin kotiin.

Kunnollista hoitoa vasta yksityisellä

Seuraavat puoli vuotta kuluivat kivuista kärsien. Jalkaan sattui jatkuvasti, ja Kristiina kävi näyttämässä sitä neljällä eri lääkärillä.

– Joulukuussa katsoin aamu-tv:tä. Siinä lääkäri sanoi, että kenenkään ei tarvitse kärsiä jalkakivuista, vaan vaivoille on aina löydettävissä jokin syy. Soitin siltä istumalta ortopedille.

Yksityisellä puolella Kristiinan kantapäästä löydettiin magneettikuvauksissa hiusmurtuma.

– Siinä vastaanottohuoneessa istuessani katseeni kiinnittyi seinälle ripustettuihin kuviin kumaraisista selkärangoista. Sanoin, että minullahan on ihan tuollainen ryhti, Kristiina kertoo.

Lääkäri päätti mitata Kristiinan luuntiheyden. Sen perusteella hänellä todettiin maaliskuussa 2008 osteoporoosi eli luukato.

Lääkitys ei tehonnut

– Olin aivan tietämätön koko osteoporoosista, olin vain kuullut sanan joskus. Diagnoosi oli silti helpotus: lääkäri sanoi, että sairauteen on nykyään olemassa hyvät lääkkeet.

Vuoden päästä lääkityksen aloittamisesta tehtiin uusi luuntiheysmittaus ja todettiin, että lääkitys ei ollut tehonnut. Lääkäri epäili imeytymishäiriötä ja laittoi Kristiinan uusiin kokeisiin. Niistä selvisi, että hänellä oli oireeton keliakia – ollut luultavasti jo hyvin pitkään.

– Se selitti paljon, sillä keliakian tiedetään aiheuttavan osteoporoosia, Kristiina sanoi.

Mahdollisuus parantua

Kristiina on lyhentynyt osteoporoosin takia kolme senttimetriä. Jalan hiusmurtuma on kuitenkin parantunut, eikä sairaus juuri aiheuta kipua muualle kuin alalantioon: selkäranka on käyristynyt sen verran, että se painaa luita lysyyn.

– En voi nostaa kymmentä kiloa enempää. Lisäksi välttelen tärähtelyjä ja kaatumisia. Osteoporootikoille suositellaan rauhallista kävelyä, sillä siinä keho saa sopivaa iskuvoimaa. Ravinnosta pitää myös saada paljon kalkkia ja D-vitamiinia, eli maitoa kannattaa juoda.

Kristiina syö purkkivitamiinien ja kalsiumin lisäksi osteoporoosilääkitystä tabletteina kerran viikossa.

– Lääkäri on sanonut, että minulla on jopa mahdollisuus parantua osteoporoosista osteopeniaan, jota pidetään osteoporoosin esiasteena, Kristiina sanoo.

Vaadi hoitoa ja hanki tietoa

– Jos loukkaat tai vaikka murrat jalkasi, eikä se meinaa parantua, asia pitää tutkia ja suhtautua kriittisesti – vaatia itselleen hoitoa, Kristiina neuvoo.

Kristiina toimii Satakunnan Osteoporoosiyhdistys ry:ssä sihteerinä ja hallituksen jäsenenä.

– Yhdistyksestä saa vertaistukea ja tietoa sairaudesta.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat