Haurastuvatko luusi? Kymmenen viitettä

Onko sinulla ollut monia luunmurtumia? Oletko ruumiinrakenteeltasi hento? Tupakoitko? Oletko yli 50-vuotias nainen? Jos vastasit kyllä, luusi saattavat olla haurastuneet ja osteoporoosin riski kasvanut.  

Luunmurtumat

Runsaat tai epätavallisen rajut murtumat voivat kertoa osteoporoosista. Onko sinulla ollut enemmän kuin yksi murtuma viimeisten kahden vuoden aikana? Tai onko sinulla ollut murtuma, joka vaikutti epätavallisen rajulta olosuhteisiin nähden? Luiden tulisi olla riittävän vahvoja kestämään jonkinlaista rasitusta – jos näin ei ole, syistä kannattaa ottaa selvää.

Luontainen hoikkuus tai pienikokoisuus

Jos luut ovat jo alkujaan pienet ja ohuet, niistä on niin sanotusti vähemmän menetettävää. Osteoporoosin kehittyminen nuorella iällä on todennäköisempää hennoilla ja siroilla ihmisillä, koska heillä jo vähäisempi luun haurastuminen kasvattaa murtuman riskiä.

Kortisonivalmisteiden käyttö

Pitkäaikainen kortisonivalmisteiden käyttäminen estää luun rakentajasolujen toimintaa ja luun uudismuodostusta. Autoimmuunisairauksia, kuten Crohnin tautia, punahukkaa ja nivelreumaa sairastavat ihmiset ovatkin suuremmassa riskissä sairastua osteoporoosiin johtuen lääkkeistä, joilla edellä mainittuja sairauksia lääkitään.

Tupakointi

Asiantuntijat eivät tarkkaan tiedä, miten tupakoiminen vaikuttaa luihin, mutta lukuisten tutkimusten perusteella se niin tekee. Tilastollisesti tupakoinnilla ja osteoporoosilla on korkea riippuvuussuhde. Jos siis on tupakoinut läpi aikuisikänsä, on suurella riskillä vaarantanut luunsa.

Runsas alkoholinkäyttö

Alkoholi haurastuttaa luuta hidastamalla luun uusiutumista sekä heikentämällä kalsiumin, magnesiumin ja muiden mineraalien imeytymistä siihen. Mitä enemmän juo, sitä todennäköisemmin haittavaikutuksia tulee. Riskirajaksi on esitetty kahta–kolmea alkoholiannosta päivässä. Toisaalta on myös arveltu, että suurkulutuksen nostama murtuman riski selittyisi pikemmin alkoholin juomisesta johtuneilla kaatumisilla kuin suorilla luustovaikutuksilla. Kohtuullisen alkoholinkäytön arvellaan voivan jopa parantaa luun kuntoa.

Vähäinen maidon juonti

Maidon sanotaan olevan yksi parhaista luun rakentajista sen sisältämän kalsiumin ja D-vitamiinin takia. Jos on laktoosi-intolerantikko tai ei muusta syystä juo maitoa, näitä hyötyjä ei ainakaan tällä tavalla saa.

Syömishäiriö

Anoreksian sairastaminen nostaa osteoporoosin kehittymisen riskiä. Tämä johtuu siitä, että liian matala paino alentaa hormonitasoja ja johtaa kuukautisten loppumiseen – estrogeenilla on merkittävä rooli luun rakentumisessa.

Epäsäännölliset tai harvat kuukautiset

Kuukautisten poisjääminen johtuu usein alhaisista estrogeenitasoista. Koska estrogeenin vähäisellä määrällä on suora vaikutus luukaton, naisilla, joilla on epäsäännölliset kuukautiset, voi olla heikommat luut. Estrogeenitasot voivat olla matalalla esimerkiksi liiasta liikkumisesta tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä johtuen.

Osteoporoosi lähisukulaisella

Sukuhistoria on vahva merkki siitä, että omatkin luut heikkenevät. Erityisenä riskinä voidaan pitää sitä, että lähisukulainen on sairastunut osteoporoosiin ennen 50 ikävuotta tai vaihdevuosia. Vaikka osteoporoosia ei olisi koskaan diagnosoitu, siihen viittaavat esimerkiksi runsaat murtumat, huono ryhti ja pituuden lyheneminen.

Etninen tausta, sukupuoli ja ikä

Jos on valkoihoinen tai aasialainen, nainen sekä yli 50-vuotias, on todennäköisempää, että luut ohenevat. Yksikin edellä mainituista tekijöistä riittää, mutta jos kaikki kolme pitävät paikkansa, riski on suurempi. Luukadon riski kasvaa iän myötä.

Lähteet: Msn.com, Vaikeaosteoporoosi.fi, Terveyskirjasto.fi

Kuva: Colourbox.com

Juttu on uusinta joulukuulta 2013. 

Lue myös:

    Uusimmat