Hampaiden harjaus ja lankaus ei riitä – likaisella suulla vakavia seurauksia

Miten suun terveys vaikuttaa sydänsairauksiin? 25:28

Jos suun terveydestä ei pidä huolta, seuraukset voi tuntea koko kehossa. Pelkkä harjaaminen aamuin illoin ei riitä, ja hammaslankaakin parempia apuvälineitä on olemassa.

Ennen ajateltiin, että suun bakteerit ovat yksittäisiä yksilöitä, jotka marssivat hampaiden pinnalla. Nyt ajatellaan, että nuo bakteerit muodostavat yhteisöjä, jotka polysakkaridigeelin suojassa kommunikoivat, lisääntyvät ja tekevät tuhojaan. Tätä bakteereiden kasvustoa kutsutaan biofilmiksi.

– Jos biofilmistä tulee tarpeeksi paksu ja kypsä, se voi aiheuttaa tulehduksia. Biofilmin aiheuttamia terveyshaittoja ovat sekä karies että muut suun tulehdukset. Puhutaan ientulehduksesta ja kiinnityskudostulehduksesta, joka pahimmillaan voi edetä siihen, että hampaan tai implantin ympäriltä menetetään luuta, erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Tulehduksen seurauksena suusta voi myös päästä vereen bakteereja, jotka kiinnittyvät verisuonen pintaan ja jopa pinnan sisään. Tällöin vaikutukset voivat ulottua koko kehoon sydäntä myöten.

Koska hammas on kovaa kudosta, biofilmi ei hilseile itsestään pois, vaan se pitää poistaa hampaiden pinnalta puhdistamalla.

– Se ei ihan riitä, että harjataan aamuin illoin, vaan se biofilmi pitää myös rikkoa hampaiden välistä. Biofilmiä ei saada muuten pois kuin häiritsemällä sitä jollain tapaa. Ja sitä häiritään nimenomaan mekaanisesti.

– Mainosmiehet ovat keksineet kaikenlaisia keinoja, joita käytetään, esimerkiksi suuhuuhteita, mutta ne eivät auta, koska bakteerit ovat vallan suojassa siellä biofilmin sisällä. Se biofilmi pitää saada rikki.

Millä biofilmi sitten rikotaan? Hammaslanka tai -tikut eivät ole siihen parhaita välineitä.

– Nykyään suositellaan mieluummin hammasväliharjoja, Hiltunen sanoi.

Miten suun terveys muuttuu ikääntyessä? Katso koko lähetys yltä.

Lue myös:

    Uusimmat