Geneettinen sydäntautiriski pienenee hyvillä elämäntavoilla

Nykyisin tunnetaan ainakin 50 geenimuotoa, jotka altistavat niitä kantavat sepelvaltimotaudille. Tuoreen tutkimuksen perusteella geneettisesti alttiiden ei kuitenkaan kannata lannistua, sillä he voivat pienentää riskejään omaksumalla terveellisiä elintapoja.

Tutkimuksessa havaittiin, että korkeassa geneettisessä sairastumisvaarassa olevat sairastuvat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin henkilöt, joiden perinnöllinen riski on pieni. Heidän sairastumisriskinsä oli kuitenkin jopa 50 prosenttia pienempi, jos he olivat omaksuneet keskeisiä terveelliseksi tiedettyjä elämäntapoja.

Geneettisesti suuressa vaarassa olevista ja epäterveellisesti elävistä kymmenen prosenttia sairastuu sepelvaltimotautiin kymmenen vuoden sisällä, kun terveellisemmin elävistä sairastuu vain viisi prosenttia.

Tutkimuksen tulokset ovat tervetullut osoitus elämäntapojen merkityksestä sepelvaltimotaudin ehkäisyssä myös potilailla, joiden riski sairastua on suuri geneettisen alttiuden vuoksi.

Tulokset julkaistiin New England Medical Journalissa, ja ne perustuvat yhteensä yli 55 000 osallistujan terveystietoihin. Tiedot koottiin kolmesta tutkimuksesta.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat