Exitus: Ihmisellä on oikeus päättää elämänsä päättämisestä

Kuolinavun laillistamista ajavan Exitus ryn puheenjohtaja Jaakko Ojanne uskoo, että kuolinapu laillistetaan aikanaan Suomessakin. Hänestä oikeus tuskattomaan, omaehtoiseen kuolemaan on ihmisoikeuskysymys.

Exitus ry. on Suomen Potilasliiton jäsenyhdistys, joka ajaa aktiivisen kuolinavun laillistamista Suomessa. Järjestö on perustettu vuonna 1993, ja toinen sen alkuperäisistä tavoitteista, hoitotahto, on jo saavutettu. Jäseniä on noin 200.

– Olen hyvin vakuuttunut siitä, että ihmisellä on riistämätön oikeus omaan elämään, mutta myös oikeus tehdä sitä elämää ja sen päättämistä koskevat päätökset itse, jo 10 vuotta yhdistyksen puheenjohtajana toiminut Jaakko Ojanne kertoo.

Hänestä oikeus kuolinapuun on ihmisoikeusasia.

Kirkko ja Suomen Lääkäriliitto eivät asialle lämpene. Ojanteen mielestä ketään ei kuitenkaan pitäisi pakottaa kärsimään toisten vakaumuksen tähden.

– Erilaisia vakaumuksia pitää kunnioittaa, eikä ihmistä voi velvoittaa toimimaan toisen vakaumuksen mukaan. Samalla tavoin lääkäreitäkään ei voida velvoittaa antamaan kuolinapua.

Galluppien mukaan 80 prosenttia suomalaisista kannattaa kuolinavun laillistamista, ja Ojanne arvioi, että lääkäreistäkin jopa kolmannes olisi sen valmiita hyväksymään.

"Potilaita kehotetaan olemaan syömättä"

– Meidän näkökulmastamme on äärimmäisen epäeettistä ja julmaa, että pestään kädet eikä voida auttaa kuolevaa, Ojanne toteaa parantumattomasti sairaista, tuskia kokevista potilasta.

Hän sanoo, että kun terminaalihoito ei toimi, voidaan potilaita kehottaa olemaan syömättä ja juomatta.

– Siinä suojellaan mieluummin hoitohenkilökuntaa kuin potilasta, Ojanne puhisee.

– On jo havahduttu siihen, että terminaalivaiheen hoidon laadunseuranta on tarpeen. Miten terminaalivaiheen hoito ylipäänsä onnistuu, kuinka se asianmukaisesti järjestetään ja kuinka monen kohdalla se ei ole riittävää, Ojanne kertoo.

Hän sanoo, että esimerkiksi Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ja eettinen neuvottelukunta olisivat valmiita hyväksymään eutanasian tietyissä tilanteissa.

Mallia Oregonista?

Kuolinapu on laillistettu muun muassa Sveitsissä, Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa sekä esimerkiksi Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

– Suomeen sopisi eurooppalainen malli, jossa potilas niin vaatiessaan ja tilanteen sellainen ollessa, voi saada lääkäriltä lääkeaineen, jolla hän voi siirtyä tästä elämästä pois, Ojanne kiteyttää.

– Ensimmäinen ehto on potilaan oman tahdon ilmaisu.

Ojanne vertaa Suomea myös Yhdysvaltojen Oregonin osavaltioon, jossa kuolinapu on laillistettu.

– Oregon on hyvin Suomen kaltainen. Siellä on noin viisi miljoonaa asukasta, puu - ja paperiteollisuutta, ilmasto on samanlainen ja siellä on paljon suomalaisia siirtolaisia. Ei voida sanoa, että se olisi niin hirvittävän erilainen kulttuuri kuin mitä Suomi on.

Exitus ry. onkin kääntänyt suomeksi Oregonin asiaa koskevan lakipykälän, joka odottaa nyt lakimiesten sorvaavan siitä Suomen lainsäädäntöön sopivan esityksen.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Exitus ry ja Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat