Eturauhassyövän kokenut Hannu: Ystävien kommentit satuttivat

Eturauhassyöpä on toiseksi tappavin miesten syöpä keuhkosyövän jälkeen. Yleiseen tautiin liittyy monia sitkeitä harhaluuloja. 53-vuotiaana diagnoosin saanut Hannu Tavio toivoo, että taudista puhutaan avoimesti.

Hannu Tavio ei arvannut vuonna 1998, millainen tieto häntä odottaisi rutiininomaisessa kolesteroliarvon mittauksessa. Perusterve 53-vuotias mies tunsi olonsa kaikin puolin hyväksi.

Terveyskeskuslääkäri kiinnitti tapaamisen aikana huomiota siihen, että Tavion veli oli sairastunut aiemmin eturauhassyöpään. Lääkäri laittoi potilaansa varmuuden vuoksi testeihin, sillä sukurasitteen riski oli olemassa.

Diagnoosi tuli Taviolle täytenä yllätyksenä.

− Reagoin uutiseen kahdella tapaa. Esiin nousi kylmä juristi, joka halusi tietää, elääkö hän viikkoja vai kenties kuukausia. Toisella tasolla tunsin surua. Mitä jos en ehdi nähdä lapsenlapsiani, Tavio muistelee käänteen tehnyttä päivää.

Eturauhassyöpä oli isoveljen kautta tuttu, mutta oma sairastuminen silti shokki. Veljen kanssa Tavio keskusteli tilanteestaan alusta alkaen. Muun lähipiirin reaktiot eivät olleet kauttaaltaan yhtä tukevia.

− Ikäiseni golfauksesta tutut kaverit kysyivät suoraan, että mikä on ennusteeni. He yrittivät ilmeisesti jakaa kömpelösti empatiaa. Koin kommentit loukkaavina. Ikään kuin he olisivat tiedustelleet, että kannattaako tuon kanssa enää kaveerata, jos se kohta kerran kuolee, Tavio avautuu.

Yhdistystoiminta imaisi mukaansa

Tavio alkoi saada diagnoosin myötä sädetyshoitoa. Faktat helpottivat pahinta järkytystä: tautiin menehtyy vain 2,5% sairastuneista. Myös Tavion oma ennuste oli pikaisesta hoitojen aloittamisesta johtuen hyvä.

Yleisen sairauden ympärillä leijui silti lukuisia harhaluuloja. Kun Tavio seuraavana keväänä sädehoidon jälkeen ajautui mukaan Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen järjestämään tapaamiseen, hän epäröi. Yllättäen vertaistuki saman kokeneiden tuntuikin hyvältä.

− Vertaistuki ei tarkoita sitä, että karvaiset äijät itkevät toistensa olkapäitä vasten kohtaloitaan. Kokemusperäinen tieto on sairastuneille ensiarvoisen tärkeää, Tavio tietää nyt.

Tavio koki yhdistyksen toiminnan lopulta niin mielekkäänä, että jätti entisen leipätyönsä juristina kiinteistösalalla ja päätti omistautua muiden sairastuneiden auttamiselle.

Itseään on turha syytellä

Työssään Suomen eturauhasyhdistyksen toiminnanjohtajana Hannu Tavio puhuu taudista avoimesti.

− Eturauhassyövästä puhutaankin nykyään yhä enemmän julkisesti. Esimerkiksi Mikael Jungerin avoimuus on ollut hyvä asia, joskin siinä on vaarana, että taudinkulku yleistyy liikaa yhteen henkilöön.

Useat eturauhassyöpään liittyvät faktat ovat lohdullisia. Diagnoosi ei ole kuolemantuomio. Tautia ei voi aiheuttaa itse eikä tartuttaa muihin.

− Ihmisten päässä elää sitkeä syyllisyysteema. Mitä pahaa olen tehnyt, että sain tämän? Tätä on turha miettiä, Tavio korostaa.

Tavion oma syöpä on uusiutunut kahdesti, ja oma veli on menehtynyt tahollaan. Kuolema pyörii tasaisin väliajoin 11 vuotta sitten sairastuneen miehen mielessä.

− Suhtaudun loppupeleissä kuolemaan melko neutraalisti, kohtaan sitä niin paljon työssäni. Nykyään osaan arvostaa elämää uudella tavalla.

Apua ja lisätietoa osoitteesta:www.propo.fi

Studio55/Jenni Kokkkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat