Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu usein syy miehen virtsaongelmiin

Jos iäkästä miestä pissattaa jatkuvasti, syynä voi olla eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Lääkäriin menoa ei kannata pitkittää.

– Melkein jokaisella miehellä ilmenee iän myötä eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua. Se on yleisin syy miesten virtsaamisongelmiin, urologian dosentti ja erikoislääkäri Mika Matikainen sanoo.

Nuorella miehellä eturauhanen on noin 15–20 kuutiosenttimetrin kokoinen. Vähitellen muodostuva liikakudos voi suurentaa sen tyypillisesti 30–100 kuutiosenttimetriin, joskus jopa kymmenkertaiseksi eli noin 200–300 kuutiosenttimetrin kokoiseksi. Jo koon kaksinkertaistumisesta voi olla merkittävää haittaa.

– Käytännössä virtsaputki, joka kulkee osan matkasta eturauhasen sisällä, ahtautuu ja virtsan kulku tukkeutuu. Oireena on virtsasuihkun heikkeneminen. Virtsarakko ei tyhjenekään kokonaan vaan sinne jää niin sanottua jäännösvirtsaa. Tällöin rakko alkaa tuntua nopeammin uudelleen täydeltä ja virtsaamistiheys lisääntyy. Saattaa olla, että mies joutuu tyhjentämään rakkoa useamman kerran yössä.

Liikakudosta voi alkaa muodostua jo 40 ikävuoden jälkeen, mutta oireita ilmestyy tyypillisesti aikaisintaan 50–60-vuotiaana.

– Arvioidaan, että kohtalaista liikakasvua on noin 60 prosentilla 60-vuotiaista ja noin 80 prosentilla 80-vuotiaista. Noin puolelle tulee siitä merkittäviä oireita.

Kipua eturauhasen liikakasvu ei suoraan aiheuta.

– Välillisesti sitä voi kyllä ilmetä, jos rakko venyy. Suurin uhka on, että virtsan kulku tukkeutuu kokonaan ja ylävirtsateihin tulee paineoireita ja pahimmillaan munuaisvaurioita.

– Alapääongelmat kulkevat usein myös käsi kädessä seksuaalisten halujen kanssa. Vaikka liikakasvu ei vaikuta suoraan potenssiin, virtsaamisvaikeudet saattavat heikentää haluja.

Toisaalta liikakasvu voi olla oireetonkin.

– Joillakin miehillä on hyvinkin kookas eturauhanen, mutta vain vähän virtsaamisoireita. Tällöin liikakasvu joko työntyy ulospäin venyttäen eturauhaskapselia niin, ettei virtsaputken ahtautumista ja oireita synny, tai sitten mies mukautuu tilanteeseen – liikakasvuhan etenee yleensä melko rauhallisesti.

Älä pitkitä hoitoon hakeutumista

Matikainen kehottaa hakeutumaan lääkärille, kun virtsaamisesta alkaa olla haittaa eli rakko ei tyhjene ja vessassa joutuu jatkuvasti ravaamaan.

– Virtsavaivoja ei kannata liian pitkään ”hautoa”, sillä rakon venyttymisen myötä rakon toiminta saattaa pahimmassa tapauksessa häiriintyä pysyvästi. Potilaita, joilla on todella hankala virtsaumpi – virtsaa kertyy rakkoon, mutta sitä ei saada virtsatuksi – tulee päivystykseen säännöllisin väliajoin, joskin nykyään harvemmin kuin ennen.

– Yleislääkärikin voi selvittää peräsuolen kautta tunnustelemalla, tuntuuko rauhanen kookkaalta. Lisätutkimuksena voidaan tarvittaessa tehdä myös ultraäänitutkimus vatsanpeitteen päältä tai urologin vastaanotolla kuvantatutkimus peräsuolen kautta. Nämä antavat tarkemman kuvan eturauhasen koosta.

Jos oireet ovat lieviä tai keskivaikeita ja eturauhanen vain lievästi suurentunut, hoito aloitetaan oireita lievittävillä alfasalpaajilla. Kookkaamman eturauhasen ollessa kyseessä lääkehoitoon kombinoidaan yleensä eturauhasta pienentävä lääke. Perusselvittelyt ja lääkehoidon aloitus onnistuvat yleislääkärinkin vastaanotolla.

– Mutta jos on virtsaummen oireita tai vaikeat oireet jatkuvat lääkityksestä huolimatta, niin on mentävä urologille.

– Jos lääkkeet eivät auta, käyttöön otetaan kirurgiset keinot. Eturauhasta voidaan kovertaa väljemmäksi virtsaputken kautta tähystämällä tai lasertoimenpiteellä tai poistaa liikakasvukudos avoleikkauksella.

Eturauhasen liikakasvu on täysin parannettavissa.

– Lääkitystä joutuu toki jatkamaan käytännössä koko loppuelämän. Leikkaushoidoissa riittää yleensä kertahoito. Jos liikakasvuun on vahvasti taipumusta, se saattaa kuitenkin uusia höyläyksenkin jälkeen, Matikainen sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat