Eteisvärinä voi ennustaa vakavia sairauksia ja äkkikuolemaa

Aivoverenkiertohäiriöitä pidetään eteisvärinä-rytmihäiriön pahimpana seurauksena, mutta niiden lisäksi eteisvärinä altistaa monille muille vakaville sydän- ja verisuonioireille.

British Medical Journalin julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa eteisvärinää potevien havaittiin sairastuvan tavallista todennäköisemmin sydämen vajaatoimintaan, sydäninfarktiin, muihin vakaviin iskeemisiin sydänoireisiin, aivoinfarktiin sekä krooniseen munuaistautiin. He myös kuolivat tutkimusten aikana sydänoireisiin ja sydänperäiseen äkkikuolemaan muita todennäköisemmin. Myös kokonaiskuolleisuus oli heillä suurempaa.

Tulokset vahvistavat käsitystä eteisvärinään liittyvistä riskeistä ja osoittavat riskien olevan laajempia kuin usein ajatellaan. Havainnot kannustavat myös hoitamaan eteisvärinäpotilaita nykyistä monipuolisemmin. Yleensä eteisvärinäpotilaiden hoidossa keskitytään aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyyn, ja muut sydän- ja verisuonitaudit saattavat jäädä vähemmälle huomiolle.

Analyysissa oli mukana 104 tutkimusta, joihin oli yhteensä osallistunut lähes miljoona aikuista. Heistä runsaat puolet sairasti eteisvärinää.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Näin eteisvärinä tunnistetaan ja hoidetaan

Kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri, professori Pekka Raatikainen kertoi eteisvärinän oireista ja hoidosta Studio55.fi-lähetyksessä toukokuussa 2014.

Eteisvärinä, verenohennuslääkkeet ja Kela-korvaukset 25:55

Lue myös:

    Uusimmat