D-vitamiinilisät vähentävät vanhusten hengitystietulehduksia

Hoitokodissa asuvat vanhukset saattavat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan sairastaa hengitystietulehduksia harvemmin, jos heidän D-vitamiinin saannistaan huolehditaan vitamiinilisillä. Suotuisa vaikutus liittyy suhteellisen suuriin vitamiinimääriin.

Tutkimukseen osallistui runsaat sata keskimäärin 84-vuotiasta hoitokodissa asuvaa vanhusta. He saivat osana tutkimusta kerran kuussa suuren D-vitamiiniannoksen, joka oli keskimäärin 3 300–4 300 IU (83–107 mikrogrammaa) päivässä. Vertailuryhmä sai pienempiä 400–1 000 IU:n (10–25 mikrogrammaa) päiväannoksia.

Vuoden seurannan aikana tutkijat havaitsivat akuutit hengitystieinfektiot noin 40 prosenttia vähäisemmiksi ryhmässä, joka sai suuria D-vitamiiniannoksia. Samalla kuitenkin vanhusten riski kaatua suureni.

Aiemmissa tutkimuksissa D-vitamiinin on havaittu vaikuttavan astmaoireisiin ja keuhkoahtaumatautia potevien oireisiin. D-vitamiini vaikuttaa elimistön vastustuskykyyn ja tulehdusreaktioihin, mikä saattaa selittää tulokset.

Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, ja tämän vuoksi D-vitamiinilisät voivat olla monille tarpeen. Näin on varsinkin, jos ruokavalio ei sisällä paljon D-vitamiinia sisältäviä ruokia, kuten kalaa ja vitaminoituja margariineja ja maitotuotteita.

Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä saada D-vitamiinia päivittäin ainakin 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaiden 25 mikrogrammaa. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödyt tulivat siis selvästi nykysuosituksia suuremmilla pitoisuuksilla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat