B12-supervitamiini – mitä puutos aiheuttaa? Katso video

Muistivitamiini B12 23:13

Studio55.fi -ohjelmassa vieraillut erikoislääkäri Raimo Sulkava kertoo, miksi B12 on tärkeä vitamiini elimistölle, ja mitä vitamiinin puutos aiheuttaa.

Geriatrian ja neurologian erikoislääkärin Raimo Sulkavan mukaan B12-vitamiini on aine, jota tarvitaan hyvin monipuolisesti elimistön ja solujen toiminnassa. Vitamiinia tarvitaan muun muassa solujen jakautumiseen.

Vitamiinin puutos voi aiheuttaa monia, vakavia oireita.

– Ehkä tunnetuin asia on se, että se (puutos) voi aiheuttaa muistiongelmia ja muita kognitiivisia, älyllisiä ongelmia, Sulkava kertoo.

Muistiongelmien lisäksi puutos aiheuttaa muun muassa ääreishermon vaurioita, anemiaa, aloitekyvyttömyyttä ja masennusta.

Sulkava kertoo, että tutkimusten mukaan 12 prosentilla yli 65-vuotiaista on liian matala B12-vitamiinitaso. Sulkavan mukaan yli 55-vuotiaiden pitäisi ehdottomasti tarkistaa säännölliesti B12-vitamiinitasonsa.

– Ainakin kertaalleen tosiaan noin 55-60 ikävuoden seuduilla pitäisi määrittää B12-vitamiini(arvo). Jos arvo on normaali, pitäisi se tarkastaa 2-3 vuoden välein, sanoo Sulkava.

Millaisesta ravinnosta B12-vitamiinia saa, ja mistä vitamiinin puutostila tavallisesti johtuu? Katso Sulkavan haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat